V Brně využijí opci a koupí dalších 13 dlouhých autobusů od Solarisu

Nové autobusy Solaris pro Brno. Pramen: DPMBNové autobusy Solaris pro Brno. Pramen: DPMB

Díky pořízení nových vozidel budou vyřazovány dosluhující Karosy

V Brně bude i příští rok pokračovat obnova autobusového vozového parku. Dopravní podnik města Brna (DPMB) se rozhodl využít opce ve smlouvě s polským výrobcem Solaris a odebere dalších 13 kloubových autobusů Urbino 18. Pokračovat bude i dodávka tramvajových stavebnic Drak.

Dodávka nových autobusů se předpokládá ve druhé polovině příštího roku, podnik za ně zaplatí 96 milionů korun. „Proti pořízení nových vozidel budou vyřazovány stávající vysloužilé vysokopodlažní autobusy,“ uvedla mluvčí Hana Tomaštíková.

DPMB uzavřel smlouvu se Solarisem v roce 2019, dvacítku prvních autobusů převzal v polovině letošního roku. Za 20 vozů zaplatil 147 miliónů korun. Díky nástupu Solarisů podnik postupně vyřazuje dosluhující Karosy řady B900 a také autobusy Citelis. Podnik provozuje přes 300 autobusů.

Příští rok bude rovněž pokračovat dodávka tramvají EVO2, které v Brně nesou název Drak. Tramvaje kompletují zaměstnanci dopravního podniku v ústředních dílnách, stavebnici dodávají Krnovské opravny a strojírny.

Tramvaj EVO2 Drak. Pramen: DPMB

Tramvaj EVO2 Drak. Pramen: DPMB

V roce 2021 se má v ústředních dílnách složit a uvést do provozu dalších devět Draků. Za rok by jich tak po Brně mělo jezdit už 18. Náklady na nové tramvaje mají příští rok činit téměř 300 milionů. V rámci projektu může podnik nakoupit a složit do konce roku 2024 až 42 těchto vozidel. Jde o první klimatizované tramvaje v Brně.

Cestující v Brně vedle nových vozidel čeká příští rok i několik velkých výluk. Deník Zdopravy.cz o nich informoval ve středu.

Tagy brno DPMB Drak Solaris Urbino 18
45 komentářů