Brno čekají od ledna dvě velké tramvajové výluky

Vizualizace další etapy městského okruhu v Brně v Žabovřeské ulici. Foto: BrnoVizualizace další etapy městského okruhu v Brně v Žabovřeské ulici. Foto: Brno

Výluka na Žabovřeské potrvá dva roky, tramvaje se přesunou do tunelu

Cestující brněnské MHD čekají hned začátkem nového roku dvě zásadní tramvajové výluky. Město se pustí do rekonstrukce ulice Lesnická a stát začne s další etapou stavby velkého městského okruhu na Žabovřeské. Tramvajová trať se tam bude přesouvat do tunelu. Obě výluky začnou 9. ledna.

Lesnickou ulici čeká kompletní rekonstrukce včetně kanalizace, vody a dalších sítí. Dopravní podnik města Brna (DPMB) při té příležitosti opraví zhruba 600 metrů trati. „Provedeme zde kompletní rekonstrukci tramvajového svršku, trolejového vedení a napájecích kabelů,“ uvedl šéf DPMB Miloš Havránek. Zastávky Tomanova a Zemědělská budou nově bezbariérové, v zájmu snížení hluku podnik na trati využije například pryžové bokovnice a antivibrační rohože.

Výluka potrvá do 19. září 2021, tramvajová doprava bude přerušena od zastávky Jugoslávská na Lesnou. Bude ji suplovat náhradní doprava, především linka X9 od Dětské nemocnice přes Černá Pole a třídu Generála Píky na Halasovo náměstí a dále západní stranou sídliště Lesná do zastávky Haškova.

Výrazně delší bude výluka na Žabovřeské, kde se s výstavbou silničního okruhu bude stavět i přeložka tramvajové tratě do tunelu. Zhruba dva roky tak bude přerušen provoz mezi zastávkami Pisárky a Bráfova. Tramvajová linka 1 bude zkrácena a ukončena v Pisárkách, dopravu do Komína a Bystrce zajistí posílené tramvajové linky 3 a 10.

Místní obsluhu zastávek Bráfova a Stránského a jejich propojení s přestupním bodem Vozovna Komín zajistí tramvajová linka 11 v trase Bráfova – Komín, smyčka, přepravu mezi zastávkami Vozovna Komín a Pisárky zajistí okružní autobusové linky 44 a 84.

Nejde o jediné dvě stavby, které příští rok naruší tramvajový provoz v Brně. V průběhu roku proběhnou i rekonstrukce smyčky Komárov a kolejového trianglu Semilasso. Naopak by se měla zprovoznit nová trať v Plotní.

Tagy brno DPMB Top tramvaje výluky
78 komentářů