V Brně se otevírá nová trolejbusová trať, tramvaje se vrátí na Zábrdovickou

Trolejbus 26Tr pro Brno. Autor: Škoda ElectricTrolejbus 26Tr pro Brno. Autor: Škoda Electric

V brněnské Líšni se v sobotu po 13 měsících výstavby otevře nový úsek trolejbusové tratě. Konkrétně jde o prodloužení tratě

V brněnské Líšni se v sobotu po 13 měsících výstavby otevře nový úsek trolejbusové tratě. Konkrétně jde o prodloužení tratě ze stávající smyčky Novolíšeňská na Jírovu, které vyšlo na 125 milionů korun. Práce na stavbě 1600 metrů dlouhé trati trvaly 13 měsíců, oproti původním plánům byly o dva měsíce kratší.

„Podařilo se dokončit projekt, který vyřešil dlouhodobé provizorium. Lidé se dostanou na Jírovu bez zdlouhavých přestupů komfortněji a rychleji. Lepší spojení městskou hromadnou dopravou ocení zejména ve směru na Starou osadu,“ řekla primátorka města Markéta Vaňková.

Projekt obnášel instalaci trakčních stožárů a trolejového vedení o celkové délce 1600 metrů a také stavbu měnírny ve smyčce Jírova včetně sociálního zázemí pro řidiče MHD. Brněnské komunikace zároveň na trase provedly opravu zastávek Rotreklova, Bartákova, Novolíšeňská a Rokytova.

Jihovýchodní část Líšně byla dosud napojena na ostatní části města pouze autobusovou dopravou. Cestující museli při cestě ze Staré osady nebo severní části města přestupovat v zastávce Novolíšeňská z trolejbusových linek 25 a 26 na autobus 55. Nová trolejbusová trať tak cestování na Jírovu zkrátí.

Po kompletní rekonstrukci se rovněž v sobotu otevře po 13 měsících ulice Zábrdovická. Součástí stavby byla mimo jiné i výměna tramvajových kolejnic v křižovatce Cejl–Vranovská a v úseku Cejl–Zábrdovická, včetně odhlučnění a montáže pryžových bokovnic a antivibračních pásů.

„Uzavírky jsme využili i pro rekonstrukci navazující trati v ulici Bubeníčkova, jedná se o 720 metrů dlouhý úsek mezi zastávkou Vojenská nemocnice a křižovatkou s ulicí Rokycanova,“ doplnil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Tagy brno trolejbusová trať Novolíšeňská - Jírova Zábrdovická
8 komentářů