V Brně mění od soboty jízdní řády. Kvůli nové trati pro trolejbusy i opravenému úseku pro tramvaje

První parcinální trolejbusy zařadil DPMB do flotily letos, jde o vozy Škoda 26 Tr. Foto: DPMBPrvní parcinální trolejbusy zařadil DPMB do flotily letos, jde o vozy Škoda 26 Tr. Foto: DPMB

Cestující v brněnské hromadné dopravě čekají od soboty 30. listopadu změny ve vedení některých tramvajových i trolejbusových linek. Důvodem je

Cestující v brněnské hromadné dopravě čekají od soboty 30. listopadu změny ve vedení některých tramvajových i trolejbusových linek. Důvodem je otevření zrekonstruované trati v úseku Cejl –Zábrdovická, díky které se tramvají 2 a 3 cestující opět dostanou na Starou osadu. Ve stejném termínu Dopravní podnik města Brna (DPMB) otevře novou trolejbusovou trať z Novolíšeňské na Jírovu. V této souvislosti dojde k úpravě vedení linek v oblasti Líšně a Vinohrad.

Změny oznámil DPMB v tiskové zprávě. „Jsem rád, že se všechny práce stihly před plánovaným  termínem a linky se vrátí na trasy, na které jsou cestující zvyklí, ještě před Vánocemi. Zároveň doufáme, že se obnovení provozu v ulici Cejl a Zábrdovická pozitivně odrazí na dopravní situaci v centru města, a tak i na plynulejším provozu MHD,“ řekl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Obnovené tramvajové spojení na Starou osadu linkami 2 a 3 bude od 30. listopadu do 14. prosince sloužit zároveň jako náhradní doprava za železniční výluku mezi Hlavním nádražím a nádražím Brno- Židenice. „Linka číslo 2 zajistí dopravu z nádraží Brno – Židenice na Hlavní nádraží, linka 3 a posilová linka P3 pak do centra a severní části města,“ uvedl provozní ředitel Dopravního podniku města Brna Jan Seitl. Přestup z vlaků je zajištěný na zastávce Kuldova.

Dopravní podnik města Brna v předtermínu dokončil prodloužení trolejbusové tratě a trolejbusy na linkách 25 a 26 své cestující nově dopraví až do smyčky Jírova. V této souvislosti od stejného data dojde k úpravě tras autobusových linek. „Linka 55 bude v úseku Bílá hora – Jírova vedena nově po trase Vlkova – Houbalova – Horníkova – Molákova a v severní části sídliště Líšeň tak doplní linku 78,“ uvedl Seitl. Právě linky 78 se týkají další z úprav.

Zaznamenali jsme velký zájem místních obyvatel o zachování přímého spojení mezi Vinohrady a Dělnickým domem, tak jak jej zajišťovala výluková linka x27. Po pečlivém zvážení jsme upravili trasu linky 78 tak, aby tohoto spojení mohli naši cestující i nadále využívat,“ vysvětlil Havránek s tím, že zájem cestujících bude dopravní podnik sledovat.

Slavnostní otevření tratí Zábrdovická-Cejl a Novolíšeňská-Jírova je naplánováno na pátek 29. listopadu v dopoledních hodinách. Z linek MHD jako první ulicí Zábrdovickou projedou noční spoje linek N97 a N99 z pátku na sobotu, následovat budou ranní tramvajové linky.

Schéma změn v jízdních řádech DPMB. Foto: DPMB

Schéma změn v jízdních řádech DPMB. Foto: DPMB

Přehled změn v MHD platné od 30. listopadu 2019

2, 3 Obě linky opět obsluhují celé své původní trasy a zastávky Vojenská nemocnice, Kuldova a Židenice, Stará osada obsluhují v jejich původních polohách.

12 Vybrané spoje linky jsou opět ukončeny již v zastávce Geislerova. Výstupní i nástupní zastávka těchto zkrácených spojů se nachází v ulici Porhajmově.

25, 26 Obě linky jsou ze zastávky Novolíšeňská prodlouženy po nové trati přes zastávky Bartákova a Rotreklova do smyčky Jírova. Ve východní části sídliště Líšeň tak nahradí linku 55. Část spojů je opět ukončena ve Vozovně Husovice.

27 Linka obnovuje provoz ve své původní trase mezi zastávkami Židenice, Stará osada ⇌ Vinohrady, Pálavské náměstí. V provozu je opět pouze v pracovních dnech.

x27 Linka je zrušena. Je nahrazena obnovením provozu trolejbusové linky 27. Trasu Pálavské náměstí – Juliánov – Stará osada nově obsluhuje přetrasovaná linka 78.

55 V úseku Bílá hora ⇌ Líšeň, Jírova jede linka nově po trase a zastávkách Vlkova, Houbalova, Elplova, Horníkova, Podbělová a Molákova. V severní části sídliště Líšeň tak doplní linku 78.

57 Linka je v základní trase ukončena opět na Tomkově náměstí (nástupní zastávka ve směru na Lesnou v ústí ulice Valchařské). Část spojů ve špičkách pracovních dnů je prodloužena přes zastávky Karlova (pouze ve směru do Obřan) a Maloměřický most a dále po trase linky 75 až do zastávky Obřany, sídliště.

58 V úseku Dělnický dům ⇌ Židenice, nádraží se linka vrací na svou původní trasu přes zastávky Gajdošova, Stará osada a Kuldova.

64 V úseku Životského ⇌ Uzavřená se linka vrací na svou původní trasu přes zastávky Geislerova, Buzkova, Mošnova a Jílkova.

68 V úseku Vaňkovo náměstí ⇌ Náměstí Míru se linka vrací na původní trasu přes zastávku Lerchova (ukončení výluky).

78 V úseku Elplova ⇌ Malá Klajdovka jede linka nově po trase a zastávkách Strnadova, Mikulovská, Bzenecká, Pálavské náměstí, Mutěnická, Bořetická a Čejkovická. Zajistí přímé spojení sídliště Vinohrady s Juliánovem, nyní zajišťované výlukovou linkou x27.  Současně změna trasy zajistí lepší dostupnost zastávky Strnadova, kde je umístěna spádová pošta pro danou oblast.

82 V úseku Geislerova ⇌ Dětská nemocnice se linka vrací na svou původní trasu a znovu obsluhuje zastávku Vojenská nemocnice. I nadále pak v tomto úseku obsluhuje také zastávky »Francouzská a «Jugoslávská.

N97, N99 Již od večerních výjezdů v pátek 29. listopadu 2019  se obě noční linky se vrací v úseku mezi zastávkami  Stará osada ⇌ Hlavní nádraží na svou původní trasu přes zastávky Kuldova, Vojenská nemocnice, Tkalcovská,

201 Linka je ukončena ve své původní konečné Židenice, nádraží a vrací se na svou původní trasu jako před výlukou na Zábrdovickém mostu.

202 Na lince jsou zachovány pouze regionální spoje, které na území města Brna obsluhují zcela shodnou trasu a stejné zastávky jako linka 201 (vynechávají zastávky Vlčnovská, Mikulovská, Elplova, Horníkova, Podbělová).

P3 Posilová linka v termínu 30. listopadu – 14. prosince 2019 zajistí v pracovních dnech posílení provozu na trase Stará osada – Jugoslávská – Česká – Konečného náměstí – Královo Pole, Červinkova.

Tagy Cejl - Zábrdovická Dopravní podnik města Brna DPMB trolejbusová trať Novolíšeňská - Jírova
23 komentářů