V Brně budou vyvíjet letecký pohon na bázi vodíku, investice spolkne téměř 5 miliard

Výzkumné a vývojové centrum Honeywell Brno. Zdroj: honeywell.jobs.czVýzkumné a vývojové centrum Honeywell Brno. Zdroj: honeywell.jobs.cz

Honeywell proto shání padesátku špičkových inženýrů a vědců, sídlit budou v brněnském výzkumném a vývojovém centru americké společnosti Honeywell.

Brněnská pobočka americké společnosti Honeywell povede dva projekty na výzkum udržitelných technologií pro dopravní letadla. Firma už kvůli tomu zahájila nábor dalších více než 50 inženýrů a vědců, z nichž většina bude sídlit právě v moravské metropoli. Projekty celkově představují veřejnou i soukromou investici ve výši téměř 200 milionů eur a byly vybrány v rámci výzkumného a inovačního projektu Evropské unie nazvaného Clean Aviation, zaměřeného na průkopnické projekty z oblasti udržitelnosti.

Projekt NEWBORN bude zkoumat a vyvíjet novou účinnou generaci vodíkových palivových článků pro letectví. Projekt TheMa4HERA se bude zabývat vývojem pokročilých komponentů a architektury tepelného managementu pro úzkotrupé a regionální hybridní elektrické letouny nové generace.

Realizace projektu NEWBORN se soustředí na vývoj megawattového leteckého pohonného systému napájeného vodíkovými palivovými články. Zahrnuje spolupráci mezi 18 partnery z 10 evropských zemí. Vodík je extrémně čistý zdroj energie pro letadla budoucnosti. Jediným vedlejším produktem letadel poháněných vodíkovými palivovými články je vodní pára, což z vodíku dělá atraktivní palivo pro dekarbonizaci.

Projekt TheMa4HERA, což je zkratka pro Thermal Management for Hybrid Electric Regional Aircraft, zahrnuje 24 partnerů v 10 evropských zemích. Patří mezi ně univerzity, výzkumná centra, výrobci letadel a zařízení. Projekt posoudí různé technologie tepelného managementu, aby je porovnal a přizpůsobil architektuře letadel nové generace. Tepelný management bude složitější, až výrobci letadel představí elektrická a hybridně elektrická letadla s komponenty generujícími teplo – palivovými články, bateriemi a výkonnou elektronikou.

Tagy brno Honeywell Honeywell Aerospace létání na vodík vodík vodíková mobilita
11 komentářů