V Bratislavě začínají jezdit nové autobusy od SOR Libchavy

Nové autobusy SOR NS 12 pro Bratislavu. Foto: DPBNové autobusy SOR NS 12 pro Bratislavu. Foto: DPB

Během dvou let DPB nakoupil 150 nových autobusů.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) pokračuje v rozsáhlé modernizaci své autobusové flotily. Nově v těchto dnech zařazuje do provozu první z 63 autobusů NS 2 od společnosti SOR Libchavy. Nahradí s nimi autobusy staré dvanáct až čtrnáct let.

„Pokud chceme do veřejné dopravy nalákat více lidí, musíme ji zkvalitnit, aby byla pohodlná, moderní a bezpečná,“ řekl primátor Bratislav Matúš Vallo. Od roku 2020 v Bratislavě zařadili do provozu 150 nových autobusů.

Rámcová smlouva se SOR Libchavy počítá s dodávkou až 80 autobusů s dieselovým pohonem a motory splňujícími normu Euro 6e. Celková hodnota kontraktu je 19 milionů eur. Nové dvanáctimetrové autobusy nasadí DPB hlavně na linky 99, 95, 94, 90, 87, 80, 192, 65, 53 a 20, kde nahradí hlavně starší typy autousů bez klimatizace.

Jsou vybaveny koženkovými sedačkami, nerezovými držáky a madly. Součástí je WiFi připojení a USB nabíječky, vybavené jsou automatickým sčítačem cestujících. Novinky se dočkali i řidiči: autobus je vybaven systém kontroly mrtvého úhlu.

SOR porazil v soutěži s odhadovanou cenou 22 milionů eur Mercedes-Benz a Solaris. Turecký Otokar nabídl sice ještě nižší cenu, byl ale vyřazen. Otokar dodává do Bratislavy kloubové autobusy. V soutěži poprvé DPB kromě ceny a provozních nákladů hodnotil i chladicí výkon klimatizace a objem kompresoru klimatizace. Nákup nových autobusů bude DPB financovat z úvěru a dotace Bratislavy.

Modernizace vozidlového parku má pokračovat i příští rok: DPB očekává dodání 50 nových trolejbusů, 30 nových tramvají a poprvé i čtyř vodíkových autobusů.

Tagy Bratislava Dopravný podnik Bratislava DPB SOR Libchavy SOR NS 12
16 komentářů