V Bosně a Hercegovině po 31 letech obnovili železniční trať, za návratem vlaků stojí těžaři

Obnovní provozu na trati Vareš - Podlugovi. Foto: British embassy SarajevoObnovní provozu na trati Vareš - Podlugovi. Foto: British embassy Sarajevo

Provoz na trati přerušila válka.

Po třiceti jedna letech od ukončení provozu vyjely znovu vlaky na železniční trať mezi městy Vareš a Podlugovi. Za obnovou 24 kilometrů dlouhé trati v Bosně a Hercegovině umístěné severně od Sarajeva stojí společnost Adriatic Metals, která v regionu začíná s těžbou stříbra a zinku.

Samotné práce na obnově trati měly na starosti místní dráhy Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine. Zatím po trati budou jezdit jen nákladní vlaky, k obnově osobní dopravy má dojít v roce 2025.

O otevření informovala britská ambasáda v Sarajevu, Adriatic Metals je britskou firmou. Trať byla otevřena v roce 1895 nejprve jako úzkorozchodná, v roce 1953 byla proměněna na trať se standardním rozchodem. Provoz byl zastaven v roce 1992 kvůli válce.

Obnovní provozu na trati Vareš - Podlugovi. Foto: British embassy SarajevoObnovní provozu na trati Vareš - Podlugovi. Foto: British embassy SarajevoTrať Vareš - Podlugovi. Foto: Openrailwaymap.orgObnovní provozu na trati Vareš - Podlugovi. Foto: British embassy Sarajevo

Tagy Adriatic Metals Bosna a Hercegovina Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine
23 komentářů