V Bohumíně vznikl nový učební obor Železničář

Posunovač. Autor: Zdopravy.cz/Josef PetrákPosunovač. Autor: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Bohumínské učiliště je pátou školou, která nabízí železniční učební obor.

Střední škola Bohumín se stala pátou střední školou v zemi, která nabízí učební obor týkající se železnice. V novém oboru Železničář chce škola vyjít vstříc velké poptávce po takových absolventech zejména ze strany dopravců.

Chtěli jsme přijít s oborem, který bude atraktivní na trhu práce. Spolupracovali jsme s řadou dopravců, a tak víme, jaká poptávka po takových pozicích je,“ řekla ředitelka školy Liběna Orságová.

V Bohumíně v minulosti železniční obor na učilišti byl, před 33 lety ale zcela skončil. Od letošního září by se měl rozjet znovu, zatím s 15 učni ve třídě. „Myslím, že do Bohumína takový obor patří. I kvůli tomu, že je Bohumín důležitým železničním uzlem a sídlí zde Bonatrans,“ dodala Orságová.

V Česku aktuálně nabízí železniční vyučení školy v Ostravě, České Třebové, Českých Velenicích a Novém Městě na Moravě. Tříletý obor má připravit pro práci jak u dopravců, tak například správce infrastruktury. Týden výuky proběhne ve škole, týden bude v praxi. „S jednotlivými zaměstnavateli jednáme, hodně si slibujeme od spolupráce se sdružením železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz,“ dodala Orságová.

Tříletý obor bude zakončen výučním listem, jeho absolventi pak mohou pokračovat ještě v maturitním studiu. Podle profilu oboru zveřejněného na stránkách školy se žáci naučí pracovat na úseku dopravní cesty tak, aby se orientovali v grafikonu vlakové dopravy, stavěli jízdní cesty, obsluhovali zabezpečovací a sdělovací zařízení, obsluhovali železniční návěsti a výhybky. Osvojí si činnosti v oblasti osobní dopravy, naučí se vést dokumentaci železniční osobní přepravy, provádět výpočty jízdného, dovozného a přirážek dle platných tarifů v osobní přepravě, vystavovat jízdní doklady ve vlaku a komunikovat se zákazníky alespoň v jednom cizím jazyce. Dále se žáci naučí samostatně působit na úseku nákladní dopravy, tedy například koordinovat posun vozů a vykonávat práci vozové a přepravní kanceláře.

Tagy Střední škola Bohumín učební obor Železničář učňovské školství
69 komentářů