V Berlíně otevřeli novou tramvajovou trať, spojila hlavní nádraží a Moabit

Otevření tramvajové trati do Moabitu. Foto: Franziska GiffeyOtevření tramvajové trati do Moabitu. Foto: Franziska Giffey

Dopravní podnik očekává, že po nové trati pojede přes 10 000 cestujících denně.

Síť tramvajových tratí v Berlíně je od včerejška o 2,2 kilometru delší. Berlínský dopravní podnik BVG v neděli spustil provoz na trati M10, která vede od hlavního nádraží ke stanici metra Turmstraße.

Díky otevření trati se po více než šedesáti letech vrátily tramvaje do čtvrti Moabit. V dobách rozděleného Německa patřila tato část města do britského sektoru a přiléhal k Berlínské zdi, v důsledku čehož se z něj stala zanedbaná periferie. V posledních letech prochází ale velkým rozmachem.

Přibližně 2,2 kilometru dlouhá trať je ve většině trasy zatravněna. Vede z dosavadní konečné u berlínského hlavního nádraží přes Invalidenstraße, Alt-Moabit a Rathenower Straße do Turmstraße ke stejnojmenné stanici metra. Stavba vyšla na 33 milionů eur, trvala dva roky. BVG odhaduje, že po nové trati pojede přes 10 tisíc cestujících denně.

Na hlavním nádraží získali cestující napojení na dálkovou, regionální a příměstskou železnici a na metro U5. Ve stanici metra Turmstraße je zase přímý přestup na metro U9. Trasa vede například kolem Památníku Berlínské zdi, moabitského trestního soudu nebo Přírodopisného muzea.

Tramvajová trať do  Moabitu v Berlíně.  Pramen: © BVG/ Vössing Ingenieur GmbH
Tagy Berlín BVG Moabit
12 komentářů