V areálu Iveca ve Vysokém Mýtě padl komín, uvolní místo výrobě

Demolice komína. Pramen: Iveco BusDemolice komína. Pramen: Iveco Bus

Místo kotelny vzniknou zejména skladové prostory pro nové díly, rychlonabíjecí stanice nebo mezisklad pro bateriové sety.

V areálu společnosti Iveco Bus ve Vysokém Mýtě byla dnes završena několikaměsíční demolice staré uhelné kotelny, poslední fází byl odstřel komína z konce 60. let. Na ploše o rozloze zhruba jednoho hektaru vznikne zázemí pro výrobu nízkoemisních autobusů typu „Mild Hybrid“ a elektrobusů. Jde zejména o skladové prostory pro nové díly, rychlonabíjecí stanici nebo mezisklad pro bateriové sety.

„Plocha po bývalé kotelně těmto novým potřebám plně vyhovuje, a proto jsme přistoupili k demolici kotelny a komína a následnému vybudování zázemí pro výrobu nových bezemisních a nízkoemisních autobusů,“ řekl generální ředitel Iveco Czech Republic David Kříž.

Provoz původní uhelné kotelny ukončil český závod Iveca na přelomu let 2018 a 2019, kdy ji nahradil novými plynovými kotelnami. Odstřel komína provedla společnost Swietelsky. Bylo použito 6 kg trhavin rozdělených do 120 náloží umístěných ve výšce od 0,5 do 2 metrů nad terénem.

Tovární komín Iveca ve Vysokém Mýtě

Objekt s nosnou železobetonovou monolitickou konstrukcí kónického tvaru. Vnitřní část s vyzdívkou z kyselinovzdorného zdiva.

Výstavba komínu: 1968 až 1969
V provozu: od 1969 do 12/2018 bez zásadní rekonstrukce. V roce 1996 doinstalovány elektrostatické odlučovače popílku.
Výška komínu: 84,5 m
Průměr u paty komínu: 5,7 m
Průměr hlavy komínu: 3,2 m
Hloubka založení: cca 2,6 m, průměru 11 m
Kubatura (bez základů): 580 m3, tj. cca 1400 t

Tagy Iveco Bus Vysoké Mýto
14 komentářů