Uzavírka důležité ulice v centru Liberce začíná, město ukázalo její budoucí podobu

Budoucí podoba Sokolské ulice v Liberci. Foto: Facebook.com / Jiří JanďourekBudoucí podoba Sokolské ulice v Liberci. Foto: Facebook.com / Jiří Janďourek

Ulice projde proměnou na významnou městskou třídu, jak uvádí radnice.

V Liberci zítra začne půl rok trvající uzavírka jedné z nejvytíženějších ulic v centru města. Sokolská ulice projde proměnou na „významnou městskou třídu“, jak celou akci označuje radnice. Kromě omezení individuální automobilové dopravy musejí počítat se změnou i cestující v MHD, autobusy pojedou po objízdných trasách. Proměna je společnou akcí města a kraje.

Město poprvé ukázalo i vizualizaci nové podoby části mezi křižovatkami Zhořeleckou a Pastýřskou ulicí. Kromě samotné nové vozovky přinese komplexní rekonstrukce i pruhy pro cyklisty, nový přestupní terminál příměstské dopravy a MHD, místa pro parkování a nové veřejné osvětlení. Jízdní pruhy budou oddělovat stromy.

„Inspirovali jsme se v zahraničí a chceme v tomto případě ukázat, jaké jsou současné trendy v podobných českých i dalších evropských městech. Věřím, že až bude Sokolská celá hotová, významně to posune úroveň a kvalitu silničních staveb v Liberci,“ říká náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek.

Budoucí podoba Sokolské ulice v Liberci. Foto: Facebook.com / Jiří JanďourekBudoucí podoba Sokolské ulice v Liberci. Foto: Facebook.com / Jiří JanďourekBudoucí podoba Sokolské ulice v Liberci. Foto: Facebook.com / Jiří JanďourekSokolská ulice v Liberci. Foto: Liberec.czObjízdné trasy při uzavírce Sokolské. Foto: Liberec.cz

Omezení do konce září

Úplná uzavírka potrvá do 31. 8. 2024, poté bude úsek částečně uzavřen do 30. 9. 2024. Objízdná trasa povede kolem radnice, Železnou ulicí, přes Sokolovské náměstí a Chrastavskou ulicí. Frýdlantská ulice bude před křižovatkou se Sokolskou zaslepena. Vjezd do Frýdlantské ulice bude možný ze Železné ulice (u nového magistrátu) a výjezd bude veden ulicí Tovaryšský vrch, kde bude jednosměrný provoz v opačném směru (nahoru). Část rezidentní parkovací zóny ve Frýdlantské ulici (podél Základní umělecké školy) bude přesunuta na placené parkoviště pod školou.

Autobusy MHD č. 13, 24, 26, 39, 51, 55 a 99 budou mezi zastávkami Dopravní hřiště a Šaldovo náměstí vedeny v obou směrech po objízdné trase ulicemi Zhořelecká, Krajinská, Ruprechtická, Budyšínská, Rumjancevova, nám. Dr. E. Beneše (pouze ve směru do centra) a Sokolská.

V Krajinské ulici budou pro oba směry zřízeny náhradní zastávky za zastávku U Dvora. Linky nebudou obsluhovat zastávky U Dvora (náhradní v ulici Krajinská), Sokolská (náhradní Nám. Dr. E. Beneše) a Sokolská most (náhradní Sokolská u zdi). Linky č. 28 a 32 budou mezi zastávkami Dožínková a Šaldovo náměstí vedeny v obou směrech po objízdné trase ulicemi Chrastavská, Valdštejnská, Železná a Sokolská. Linky nebudou obsluhovat zastávky Sokolská (náhradní Nám. Dr. E. Beneše) a Sokolská most (náhradní Sokolská U zdi). Linka č. 600 bude vedena objízdnou trasou Chrastavskou ulicí.

V Liberci začíná zítra i další omezení, které se dotkne zatím jen pěších: začne proměna propustku pod kolejemi u nádraží.

V Liberci začíná rozšiřování propustku pod kolejemi. Zmizí jedna z ostud města

Tagy liberec Sokolská
5 komentářů