Ústí rozšíří trolejbusové tratě, nová spojnice nahradí autobusovou linku

Trolejbus Škoda 27Tr pro Ústí nad Labem. Foto: Škoda GroupTrolejbus Škoda 27Tr pro Ústí nad Labem. Foto: Škoda Group

Nová trať propojí Krásné Březno a Dobětice.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem získal první důležité razítko pro stavbu dvou nových trolejbusových tratí. Jde o dvě stavby. Větší investice se týká nové spojnice mezi Krásným Březnem a Doběticemi. Druhá stavba obnáší  doplnění trolejové stopy ze zastávky Pod Holoměří  s napojením do stávající sítě trakčního vedení v křižovatce ulic Božtěšická – Vinařská.

Projekt stavby zpracovaný společností Stosmol prošel úspěšně u Krajského úřadu Ústeckého kraje zjišťovacím řízením. Úředníci v něm konstatovali, že se nemusí provádět další posuzování vlivu stavby na životní prostředí. Během řízení nepřišla žádná námitka proti plánu na novou trolejbusovou trať. Naopak některé samosprávy ji podpořily jako prospěšnou pro životní prostředí.

Dokumentace uvádí, že stavba má začít letos v září. To je prakticky nereálné, stavba nemá ještě další povolení. Neproběhla ani  soutěž  na zhotovitele. Trať bude dopravní podnik stavět společně s opravou ulice Výstupí. Nové trakční stožáry poslouží i pro veřejné osvětlení.

Mapa plánovaných trolejbusových tratí v Ústí nad Labem. Foto: DPMÚL

Trolejbusová trať z Krásného Března do Dobětic bude měřit 2,2 kilometru. Na trase postaví 123 nových trakčních sloupů. Cílem je náhrada autobusů mezi oběma částmi města trolejbusy.

Dopravní podnik do dokumentace zahrnul i menší záměr doplnění trolejové stopy ze zastávky Pod Holoměří (u křižovatky Na Rondelu, směr k nemocnici) s napojením do stávající sítě trakčního vedení v křižovatce ulic Božtěšická – Vinařská. Jde o 350 metrů.

V Ústí nad Labem je aktuálně necelých 47 kilometrů trolejbusových tratí. Poslední vznikla v roce 2009.

Tagy Dopravní podnik města Ústí nad Labem DPMÚL rozšíření trolejbusových tratí v Ústí nad Labem
5 komentářů