Ústí nad Labem kupuje patnáct nových naftových autobusů SOR a Solaris

Nové autobusy SOR NS 12 pro Brno. Foto: DPMBNové autobusy SOR NS 12 pro Brno. Foto: DPMB

Čtyři autobusy budou vybaveny tažným zařízením, budou sloužit i jako cyklobus.

Celkem patnáct nových autobusů na naftu rozšíří příští a přespříští rok flotilu Dopravního podniku města Ústí nad Labem (DPMÚL). Půjde o deset dvanáctimetrových autobusů a pět osmnáctimetrových kloubových autobusů.

Ukončení soutěží na nová vozidla oznámil DPMÚL v tiskové zprávě. Nejdříve má dorazit pět kloubových autobusů od SOR Libchavy, dodávka je plánována na počátek příštího roku. V roce 2025 dodá SOR dalších šest dvanáctimetrových autobusů. Poslední je naplánována dodávka čtyř dvanáctimetrových autobusů od Solarisu. Jeho autobusy budou vybavena vybavena tažným
zařízením a výkonnějším motorem.

Osmnáctimetrový autobus vyjde na 9,4 milionu korun bez DPH. Dvanáctimetrový na 6,35 milionu korun bez DPH, s tažným zařízením na 7,7 milionu korun.
Dopravce chce tažné zařízení využít pro nasazení na cyklobusové turistické linky. Všechna vozidla budou klimatizovaná. Novinkou jsou nabíječky standardu USB-C pro přenosnou elektroniku.
Na všech vozidlech dojde ke sjednocení logiky a způsobu ovládání poptávkového systému dveří. Vozidla jsou vybavena LED světlomety, elektricky vyhřívaným čelním oknem, automatickými stěrači, které reagují na intenzitu deště, a antikolizním systémem, který monitoruje okolí vozidla a informuje vizuálně a akusticky řidiče před možným střetem se zranitelnými účastníky provozu.

Autobusy budou mít novou vizuální identitu, která se týká vnějšího lakování vozidla a povinnéhoznačení. Po dodání autobusu dojde k jejich dovybavení palubními počítači a odbavovacím
systémem. Následně budou vypraveny na linky MHD.

Tagy Dopravní podnik města Ústí nad Labem DPMÚL Solaris SOR Libchavy
20 komentářů