Ústí nad Labem chystá nákup až 33 trolejbusů za více než půl miliardy korun

Trolejbus 27Tr v Ústí nad Labem. Pramen: FB Dopravního podniku ÚnLTrolejbus 27Tr v Ústí nad Labem. Pramen: FB Dopravního podniku ÚnL

Trolejbusy mají zvládnout i 12 kilometrů jízdy jen na baterie.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem chystá velký nákup nových trolejbusů. Ve veřejné soutěži začal hledat dodavatele až 33 parciálních trolejbusů, které umožní částečně i jízdu mimo troleje.

Vítěz zakázky získá rámcovou smlouvu na osm let, první trolejbusy musí dodat do 400 dní. V soutěži se budou nabídky hodnotit na české poměry revolučně: 90 % váhy v hodnocení mají náklady životního cyklu, tedy nejen cena, ale například i trvanlivost baterie, spotřeba nebo náklady na servisu. Zbytek připadá na délku záruky a dobu dodání. Dopravní podnik se v soutěži nezavazuje k nákupu jediného trolejbusu, všech 33 trolejbusů může nakoupit jen na základě objednávky z rámcové smlouvy.

Odhadovaná cena zakázky je 558 milionů korun. Dopravní podnik hledá kloubový trolejbus, který bude mít čtvery dveře a tři nápravy. Jeho délka může být maximálně 18,75 metrů. Do nízkopodlažního trolejbusu se musí vejít nejméně 115 cestujících, z toho čtvrtina musí sedět. Na baterii má zvládnout dojet nejméně 12 kilometrů. Vozidla musí být plně klimatizovaná, součástí budou USB nabíječky pro dobíjení drobné elektroniky.

Zakázku na nové trolejbusy naposledy vyhrála v Ústí nad Labem Škoda Electric, která dodala devět kloubových trolejbusů 27 Tr.

 

Tagy Dopravní podnik města Ústí nad Labem DPMÚL parciální trolejbusy Ústí nad Labem
37 komentářů