Ústecký kraj zaplatí za lodní linky dvojnásobek

Osobní loď Porta Bohemica Labské plavební společnosti. Pramen: Labská plavební společnostOsobní loď Porta Bohemica Labské plavební společnosti. Pramen: Labská plavební společnost

Lodní linky vedou z Ústí nad Labem do Roudnice nad Labem a z Ústí nad Labem do Hřenska.

Ústecký kraj završil soutěž na provozovatele lodních linek v rámci integrovaného dopravního systému. Zakázku na léta 2022 až 2026 získal jako jediný zájemce dosavadní provozovatel, Labská plavební společnost. Kraj si přitom výrazně připlatí.

Předpokládaná celková cena zakázky byla 26,73 milionu korun, konečná cena je 59,52 milionu korun, což představuje 11,9 milionu za sezonu. Podle posledního „předcovidového“ dodatku na rok 2019 vyšla sezona kraj zhruba na 5,1 milionu.

„Peníze na zajištění turistické lodní dopravy v rozpočtu jsou. Výše ceny reaguje na to, že nebyla již pět let valorizována a náklady narostly nadinflačně. Turistická lodní doprava začne v letošním roce 15. dubna a bude v obdobném rozsahu jako v loňském roce,“ uvedla mluvčí kraje Magdalena Fraňková.

Lodní linky vedou z Ústí nad Labem do Roudnice nad Labem (mimořádně až do Brandýsa nad Labem) a z Ústí nad Labem do Hřenska (mimořádně až do Bad Schandau).

Novinkou v lodní dopravě v Ústeckém kraji bude integrace přívozu Hřensko – Schöna do Dopravy Ústeckého kraje. Podle Fraňkové po integraci dlouhodobě volaly především organizace cestovního ruchu.

Tagy Labská plavební společnost lodní doprava na Labi Ústecký kraj
24 komentářů