Ústecký kraj řeší přepnutí veřejné dopravy na vodík

Jednotka Coradia iLint s vodíkovým pohonem. Foto: AlstomJednotka Coradia iLint s vodíkovým pohonem. Foto: Alstom

Ústecký kraj je po Moravskoslezském kraji dalším regionem, který začíná řešit využití vodíku jako zdroje čisté energie pro dopravu. Kraj

Ústecký kraj je po Moravskoslezském kraji dalším regionem, který začíná řešit využití vodíku jako zdroje čisté energie pro dopravu.

Kraj si nechal u společnosti ÚJV Řež zpracovat studii, která má za cíl posoudit možnosti využití bezemisní vodíkové mobility a zpřístupnit informace všem potenciálním aktérům v rámci krajského využití vodíkové technologie. První část studie má již kraj k dispozici, druhá by měla být hotová do konce července. Kraj to oznámil v tiskové zprávě.

„V souvislosti s transformací Ústeckého kraje na nové a inovativní druhy průmyslu se využití vodíku v dopravě jeví jako ideální řešení. Jedná se o ekologický, čistý zdroj energie, kterého je díky chemickému průmyslu v kraji dostatek. Právě zde je příležitost pro budoucí rozvoj našeho kraje,“ řekl k záměru využití vodíku 1. náměstek Martin Klika.

První etapa, kterou již kraj převzal, řeší v obecné rovině možnosti využití bezemisní vodíkové mobility v hromadné dopravě v rámci regionu a postup zavádění této technologie do praxe. Druhou etapou bude samotná studie proveditelnosti, která již řeší konkrétní návrhy na rozmístění stanic, využití vozidel na vodík včetně specifikací a ekonomického zhodnocení.

Tagy Ústecký kraj vodík vodíková mobilita
73 komentářů