Ústecký kraj po dvou letech zdraží veřejnou dopravu, v průměru o 15,4 %

Jednotka Siemens Desiro Classic pro provoz v Ústeckém kraji na lince U8. Foto: České dráhyJednotka Siemens Desiro Classic pro provoz v Ústeckém kraji na lince U8. Foto: České dráhy

Celodenní jízdenka vyjde nově na 200 Kč.

Jízdné v linkové dopravě v Ústeckém kraji zdraží od ledna v průměru o 15,4 procenta. Do cen se promítne inflace, řekl na tiskové konferenci radní Jan Růžička (KDU-ČSL, zvolen na kandidátce ODS). Tarif naposledy kraj měnil k lednu 2023.

Cena jízdenek pro jednotlivou jízdu vzroste přibližně o 13 až 17 procent. Cena sedmidenních, měsíčních a čtvrtletních jízdenek se zvýší o 15 procent. Kraj poskytuje zaměstnancům krajského úřadu a všech příspěvkových organizací síťovou jízdenku na rok. Doposud stála 550 korun, od roku 2025 to bude 900 korun.

Vzhledem k rostoucím nákladům na dopravu způsobeným inflací je podle Růžičky nutné zvýšit ceny jízdních dokladů, aby byl zachován nynější podíl tržeb na částečném pokrytí provozních výdajů. Tržby pokrývají zhruba 30 procent výdajů na dopravu. Ta je přitom největším výdajem z rozpočtu kraje, podotkl radní. Podobně jako v systému Dopravy Ústeckého kraje se zvýší ceny MHD v některých městech v kraji.

Cesta z Lovosic do Litoměřic aktuálně stojí 26 korun, od ledna to bude 29 korun. Za zlevněnou jízdenku na stejné trase platí děti či důchodci 13 korun, po zdražení zaplatí o korunu víc. Síťová jízdenka na 24 hodin po celém kraji stojí teď 170 korun, po změně tarifu to bude 200 korun.

Jízdní doklad Dopravy Ústeckého kraje lze nově zakoupit v aplikaci IDOS.

Tagy Doprava Ústeckého kraje DÚK Ústecký kraj
55 komentářů