Ústecký kraj letos dokončí celou cyklistickou Labskou stezku na svém území

Stavba cyklostezky v Ústeckém kraji. Foto: Ústecký krajStavba cyklostezky v Ústeckém kraji. Foto: Ústecký kraj

Jedna z nejdelších dálkových cyklostras v zemi se dočká letos dalšího pokračování čistě po komunikacích, kde se cyklisté nepotkají s

Jedna z nejdelších dálkových cyklostras v zemi se dočká letos dalšího pokračování čistě po komunikacích, kde se cyklisté nepotkají s auty. V Ústeckém kraji letos dokončí poslední dva úseky, které budou v režimu cyklostezky. Hotovo má být na podzim, některé úseky se otevřou ale již v létě.

Ústecký kraj posun oznámil v tiskové zprávě. Letos půjde o úseky Třeboutice – Křešice – Nučnice a Račice – Hněvice. Vysoutěžená cena 45,2 milionu a 28,4 milionu se může zvýšit o vícepráce v souvislosti s nestabilním terénem, jiné úseky by naopak mohly být pro cyklisty sjízdné již v letních měsících. Úseky jsou spolufinancované z IROP a SFDI, zhotoviteli jsou společnosti PORR a Strabag.

Dokončením rozestavěných částí bude dokončen úsek stezky procházející Ústeckým krajem v celkové délce 96 km. Ústecký kraj do výstavby investoval více než 400 milionů korun, jednotlivé úseky byly spolufinancovány dotací z ROP Severozápad, IROP a SFDI. Ekonomický přínos cyklostezky pro region byl na základě loňského šetření spočítán na zhruba 60 milionů korun za sezónu, přičemž má stále potenciál růstu. „V současné době se právě cykloturistika může stát motorem místního cestovního ruchu,“ uvedl Ústecký kraj v tiskové zprávě.

Další kilometry stezky vzniknou i v jiných krajích. Letos a příští rok má pokračovat po loni otevřeném pět kilometrů dlouhém úseku z Hradce Králové do Vysoké nad Labem stavba dalších dvou částí – z Vysoké do Opatovic a úsek Dříteč – Němčice až pod Kunětickou horu. Pracuje se také na přípravě stezky z Pardubic až do Týnce nad Labem.

Tagy Labská cyklotrasa Labská stezka Pardubický kraj Ústecký kraj
23 komentářů