Ústecký dopravní podnik začal testovat elektrobus Scania Citywide

Elektrobus Scania Citywide LF v Ústí nad Labem. Foto: DPMULElektrobus Scania Citywide LF v Ústí nad Labem. Foto: DPMUL

Dvouměsíční testování má dopravci přinést další zkušenosti s elektromobilitou.

V ulicích Ústí nad Labem se začal dočasně objevovat elektrobus Scania Citywide LF. Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPMÚL) ho získal na dvouměsíční testování. Během něj chce získat zkušenosti pro případný kompletní přechod MHD na bezemisní dopravu.

Zahájení testů oznámil DPMÚL na svých stránkách. Díky osmi bateriím s celkovou kapacitou 264 kWh elektrobus nabízí na jedno nabití dostatečný dojezd pro celou řadu městských nebo příměstských linek.

Autobus bude průběžně nasazován na linky MHD č. 2, 3, 5, 7, 9, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 19, 23, 27 a 62 dle aktuální denní výpravy. Průměrně v provozu ujede každý den 138 km.

,,Dle našeho názoru jsme si autobus zapůjčili v ideální době pro testování bateriového elektrického vozidla, tedy v zimě, což je pro takový vůz nejnáročnější období. Cestujícím chceme ukázat jednu z možností vývoje bezemisní městské hromadné dopravy, a zároveň tak získat z provozu cenné zkušenosti, které mohou být v budoucnu rozhodující při nákupu dalších vozidel a budování případné infrastruktury,“ uvedl Jakub Kolář, provozně technický náměstek výkonné ředitelky dopravního podniku.

Dobíjení přes noc a dopoledne

Na jedno nabití je v závislosti na provozu a vnějších podmínkách možné ujet až 220 kilometrů. Nabíjení je možné pomocí dobíjecí stanice se stejnosměrným proudem o výkonu až 150 kW. Možností je i využití pantografu o výkonu až 300 kW. Dopravní podnik města Ústí nad Labem bude vozidlo nabíjet v areálu autobusové vozovny v Předlicích v průběhu dopolední přestávky a v nočních hodinách. Scania kromě samotného vozidla dodá k testování i přenosnou dobíjecí stanici Kempower T-Series vybavenou systémem řízení dobíjení se vzdáleným přístupem.

Cestující v Ústí nad Labem si budou moci jízdu čistě elektrickým autobusem Scania Citywide LF vyzkoušet až do 17. března 2023. Po načtení QR kódu vylepeného ve vozidle budou navíc všichni cestující moci ohodnotit svoji zkušenost s elektrickým autobusem.

Cílem testování je zejména ověření provozně technických parametrů tohoto druhu pohonu a jeho možností nabíjení. Data, která získáme z provozu, nám ověří vhodnost tohoto pohonu do našeho prostředí. Získáme také přesnou představu o nákladech na elektrickou energii potřebnou pro provoz vozidla, potřebu technické infrastruktury a náročnost případné údržby vozidla. Jeden z důležitých výsledků testování autobusu je i komfort pro cestující a jejich názor,“ uvedla Simona Mohacsi, výkonná ředitelka dopravního podniku. Pro dopravní podnik mohou bateriové elektrobusy představovat možnost doplnění plánované flotily vodíkových autobusů.

Tagy Dopravní podnik města Ústí nad Labem DPMÚL elektrobus Scania Citywide LF
7 komentářů