Posun čínského letadla COMAC, C919 převzaly další dvě aerolinky

Letouny COMAC C919 v barvách Air China a China Southern Airlines. Zdroj: COMACLetouny COMAC C919 v barvách Air China a China Southern Airlines. Zdroj: COMAC

Letoun čínského výrobce již přepravil půl milionu cestujících.

Letoun C919 čínského výrobce COMAC slavnostně převzali další dva čínští dopravci. Po China Eastern Airlines jej do svých flotil zařadili nově také Air China a China Southern Airlines. Celkem již COMAC dodal devět C919, objednávky má údajně na více jak tisícovku strojů.

Zatímco letoun dodaný Air China disponuje kapacitou 158 cestujících v konfiguraci dvou cestovních tříd, letadlo China Southern Airlines pojme 164 pasažérů ve třech cestovních třídách.

Jak již deník Zdopravy.cz informoval, právě kontrakty s Air China a China Southern Airlines zajistily COMACu pozici jedničky v žebříčku nejvíce objednávaných letounů za první polovinu letošního roku. Obě aerolinky si objednaly další C919 po sto kusech.

Nejvíce objednávaný letoun byl v první půlce letošního roku C919 čínského výrobce COMAC

Čína si od C919 slibuje nezávislost na Airbusu, Boeingu a západních technologiích. Většina dílů včetně avioniky či motorů je nicméně od ověřených dodavatelů Boeingu a Airbusu. Letadlo pohání motory Leap od CFM International.

Podle dostupných informací doletí C919 5 555 kilometrů. Jeho výrobce doufá, že k letounu přiláká i zahraniční zákazníky, zejména z evropských a amerických trhů. První zářijový den COMAC informoval, že letoun C919 v barvách China Eastern Airlines přepravil již půl milionu cestujících.

Tagy Čína Comac
3 komentáře