Úřady nařizují kontroly letadel s motorem, který o víkendu explodoval

Poškozený Boeing 777-200 United Airlines po explozi motoru. Foto: NTSBPoškozený Boeing 777-200 United Airlines po explozi motoru. Foto: NTSB

Dopravci musí provést tepelnou zkoušku lopatek.

Jednotlivé úřady po celém světě zpřísňují opatření vůči letadlům Boeing 777-200 vybavenými motory Pratt & Whitney PW4000. Zatímco ještě v pondělí mluvily o doporučení zkontrolovat, od včerejšího dne už důkladnou prohlídku nařizují.

Americký úřad pro civilní letectví FAA změnil včera večer své doporučení v příkaz. Dopravci musejí provést před návratem do provozu kontrolu titanových lopatek. Právě jejich poškození se zatím uvádí jako možná příčina sobotního nouzového přistání letu UA328 z Denveru do Honolulu.

Opatření se týká celosvětově 128 letadel, velká část je dlouhodobě uzemněna. Kontrola bude podle FAA spočívat v tepelné zkoušce lopatek.

„Na základě prvotních výsledků, které dostáváme, a na základě dalších dat z pokračujícího vyšetřování, může FAA toto nařízení upravit a stanovit nový interval inspekcí, případně nařídit ještě další inspekce,“ píše se v úterní zprávě amerického úřadu. V ní je také podrobně uvedeno, jakých typů a verzí motoru se opatření týká.

Model 777-200 s motory PW4000 používá po světě už jen pět dopravců: United Airlines, Japan Airlines, All Nippon Airlines, Asiana a Korean Air. Korejské úřady nařídily rovněž okamžité uzemnění těchto strojů, nesmí ani do jihokorejského vzdušeného prostoru.

Během posledních dvou let se jednalo o třetí problém stejného motoru, naposledy k podobnému incidentu došlo loni v prosinci. Mluvčí Pratt & Whitney řekla, že lopatky nyní bude nutné dopravit k inspekci do hlavního servisu v Connecticutu.

Tagy FAA Pratt & Whitney UA328
8 komentářů