Úřad schválil kompletní přeložku silnice I/4 severně od Volyně

Silnice I/4 v Pošumaví. Pramen: ŘSD/dokumentace EIASilnice I/4 v Pošumaví. Pramen: ŘSD/dokumentace EIA

Novostavba se na jihu napojí na obchvat Volyně, který úspěšně prošel procesem EIA před více než rokem.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se podařilo získat souhlas jihočeského krajského úřadu pro kompletní přestavbu silnice I/4 severně od Volyně.

Odbor životního prostředí jihočeského úřadu přitom odsouhlasil maximální variantu, která znamená úplnou přeložku silnice, její narovnání a zvýšení rychlosti na 90 km/h. Další dvě předložené varianty počítaly ve větší či menší míře s využitím stávající stopy silnice.

ŘSD chce další úsek vytížené silnice vylepšit po dokončení obchvatu Volyně na stejné silnici, který se má stavět koncem 20. let. Navazující úsek silnice severně od Volyně (Strunkovice nad Volyňkou – Volyně) měří zhruba 3,5 kilometru.

Varianty vedení I/4 severně od Volyně. Pramen: ŘSD

Varianty vedení I/4 severně od Volyně. Pramen: ŘSD

„Parametry stávající silnice I/4 v předmětném úseku nevyhovují současným požadavkům na bezpečnost a plynulost silničního provozu, v některých parametrech ani platným technickým předpisům a normám,“ uvádějí silničáři v dokumentaci EIA.

Novostavba se na jihu napojí na obchvat Volyně, který úspěšně prošel procesem EIA před více než rokem. Stavět se má v letech 2027 až 2030. Jeho součástí by měl být i 150 metrů dlouhý tunel, důvodem pro jeho stavbu je zachování výhledu na kapli Anděla Strážce.

Po vytížené silnici I/4 míří tranzit k česko-bavorskému hraničnímu přechodu Strážný/Philippsreut.

Tagy I/4 ŘSD
2 komentáře