ÚOHS vrátil Metrostav do hry o zakázku na odpočívku Střechov na D1

Odpočívka Střechov na D1. Pramen: ŘSDOdpočívka Střechov na D1. Pramen: ŘSD

Celá situace vznikla loni, kdy Metrostav převedl výstavbu silnic a dálnic do dceřiné firmy Metrostav Infrastructure.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) neobhájilo před Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže vyloučení společnosti Metrostav Infrastructure (MI) z tendru na modernizaci odpočívky Střechov na D1. Naopak, antimonopolní úřad vyloučení z tendru zrušil a nejlevnější firmu do klání o velkou stavební zakázku vrátil.

Podle ŘSD firma neprokázala technickou kvalifikaci, tedy převod referencí z mateřské společnosti Metrostav. S tím se ale ÚOHS neztotožnil a rozhodl stejně jako u zakázky Jihomoravského kraje na obchvat Čebína, kde převod referencí a vítězství MI potvrdil.

Rozhodnutí u Střechova proto není překvapením. ŘSD jej očekávalo a v duchu „čebínského precedentu“ už odblokovalo i další tendry s účastí Metrostav Infrastructure. Celá situace vznikla loni, kdy Metrostav (jemuž soud nepravomocně zakázal účast v tendrech o veřejné zakázky) převedl výstavbu silnic a dálnic do dceřiné firmy Metrostav Infrastructure. Ta nyní boduje cenou v řadě velkých dálničních tendrů.

V případě Střechova šla firma do tendru s cenou 127,9 milionu korun, když předpokládaná cena byla 176 milionů. Proti jejímu vyhlášení vítězem se následně ozvali s námitkami konkurenti.

Tagy Metrostav Infrastructure odpočívka Střechov ŘSD ÚOHS
7 komentářů