ÚOHS řeší další autobusový tendr. V Pardubickém kraji má smlouvy získat jen ICOM a Arriva

Autobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM TransportAutobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM Transport

V Česku není téměř kraje, kde by soutěž na autobusovou dopravu neřešil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). A není

V Česku není téměř kraje, kde by soutěž na autobusovou dopravu neřešil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). A není téměř kraje, kde by námitku nepodala společnost BusLine či firma s BusLine spojená.

Antimonopolní úřad řeší miliardový tendr na desetileté smlouvy v Pardubickém kraji. Stalo se tak po návrhu společností Arriva Morava a Toms Transport. „Vedeme dvě správní řízení. Předběžné opatření nebylo zatím vydáno. Oba návrhy směřují proti zadávacím podmínkám uvedené veřejné zakázky,“ řekla mluvčí ÚOHS Milena Marešová.

Toms Transport podal návrh i v případě zakázky Prahy na zajištění dopravy na okrajových linkách v hlavním městě. Majitel firmy Milan Toms dříve vedl společnost BusLine v Ústeckém kraji. Chování a přístup BusLine přivedl Ústecký kraj k nápadu, že si bude raději linkovou dopravu provozovat vlastní firmu.

Pardubický kraj nechce právě kvůli řízení u ÚOHS zakázku vůbec komentovat. Ze zápisu jednání rady ale vyplývá, že v šesti z osmi oblastí má zakázku získat ČSAD Ústí nad Orlicí patřící do skupiny ICOM Transportation, dvě pak Arriva Východní Čechy. Radní naopak odmítli námitky společnosti Car-Tour za vyloučení v soutěži na dopravu na Přeloučsku. Kraj už dříve uvedl, že se přihlásilo celkem šest dopravců.

Kraj má s dopravci smlouvu do června příštího roku, pak by měli dopravu převzít firmy na základě výsledků soutěže. Hodnota zakázky je 6,8 miliardy korun.

Koho radní vybrali pro zakázky v Pardubickém kraji
Jevíčsko- ČSAD Ústí nad Orlicí
Litomyšlsko – ČSAD Ústí nad Orlicí
Lanškrounsko – ČSAD Ústí nad Orlicí
Ústeckoorlicko – ČSAD Ústí nad Orlicí
Poličsko – ČSAD Ústí nad Orlicí
Chrudimsko – Arriva východní Čechy
Holicko – ČSAD Ústí nad Orlicí
Přeloučsko – Arriva východní Čechy

Tagy Arriva ČSAD Ústí nad Orlicí ICOM Transport Pardubický kraj Toms Transport Services
9 komentářů