ÚOHS dal společnostem RCL a Spedica pokutu za kartel na železnici, firmy se přiznaly

Nákladní vlak Rail Cargo. Autor: © RCG/David PayrNákladní vlak Rail Cargo. Autor: © RCG/David Payr

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil pokutu téměř 17 milionů korun společnostem Rail Cargo Logistics – Czech republic (RCL) a

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil pokutu téměř 17 milionů korun společnostem Rail Cargo Logistics – Czech republic (RCL) a Spedica. Důvodem pro sankci je nedovolená dohoda na trhu zasilatelských služeb na železnici.

Konkrétně šlo o zakázky pro Spolchemii na dovoz soli a vnitrostátní přepravu chemických látek na léta 2013 a 2014. Firmy své nabídky podle ÚOHS vzájemně koordinovaly, přičemž cílem bylo, aby výhodnější nabídku podala RCL. Ta patří do skupiny Rakouských spolkových drah.

„Jednání společností RCL a Spedica představuje zakázanou dohodu, jejímž cílem bylo narušit hospodářskou soutěž na trhu zasilatelských služeb se specializací na železniční přepravu,“ uvedl antimonopolní úřad.

Úřad svým rozhodnutím plnění uvedených dohod zakázal. Obě firmy přitom požádaly o využití procedury narovnání, v jejímž rámci se k nedovolenému jednání přiznaly. Úřad jim proto původní pokuty snížil o 20 procent. RCL tak musí zaplatit 12 milionů korun a Spedica 4,98 milionu korun.

Rozhodnutí je pravomocné.

Tagy kartel pokuta Rail Cargo Logistics Spedica Spolchemie ÚOHS
1 komentář