Unikátní muzejní laminátka se přesune z Plzně do Chomutova v sobotu, pojede přes Cheb

Lokomotiva S699.001. Pramen: NTMLokomotiva S699.001. Pramen: NTM

Jde o největší a nejtěžší elektrickou lokomotivu pro traťovou službu na území České republiky.

Prototyp šestinápravové elektrické lokomotivy S699.001 (laminátka) čeká v sobotu přesun z Plzně do depozitáře Národního technického muzea (NTM) v Chomutově. Muzeum stroj kupuje od plzeňské Techmanie. Už minulý týden byla lokomotiva převezena do plzeňského depa Českých drah, kde prodělala prohlídku a přípravu na přesun.

Lokomotiva bude řazena do soupravy zvláštního vlaku jako tažené vozidlo, doprovázena bude doprovodnými a brzdícími vozy. Pojede po trase Plzeň – Cheb – Chomutov, z plzeňského depa by měla vyjíždět dle informací NTM kolem 10:00.

Lokomotiva je zapsána na seznamu kulturních památek a Národní technické muzeum ji získalo na základě předkupního práva ministerstva kultury. Podle NTM jde o největší a nejtěžší elektrickou lokomotivu pro traťovou službu na území České republiky.

„Jde o průkopníka, který stojí na počátku vývoje střídavé elektrické trakce na našem území, trakce, která bude v nedlouhé budoucnosti ovládat celé naše území. Vedle svých rozměrových a výkonových superlativů je lokomotiva nesmírně cenná též pro svůj ikonický design, za který vděčí designérovi Otakaru Diblíkovi, který pro stavbu skříně lokomotivy použil tehdy nový a nepříliš vyzkoušený materiál –⁠ skelný laminát, díky kterému se podařilo vytvořit z lokomotivy doslova umělecké dílo,“ píše NTM o lokomotivě.

Muzeum s lokomotivou počítá pro budoucí expozici v nové budově na Masarykově nádraží a nevylučuje ani její budoucí zprovoznění.

Tagy laminátka lokomotiva S699.001 NTM
67 komentářů