Umbrella získala tři kontrakty za více než miliardu korun na provoz v Ústeckém kraji

Setra LE v barvách Umbrelly. Foto: UmbrellaSetra LE v barvách Umbrelly. Foto: Umbrella

Pro dopravce jde o zatím největší zakázku v české autobusové dopravě.

Společnosti Umbrella Coach & Buses a Umbrella City Lines mají tři nové kontrakty na provoz v krajské regionální autobusové dopravě. V Ústeckém kraji bude jezdit v provozních souborech Chomutovsko, Kadaň-Žatec a Mostecké pánvi.

Vyplývá to z údajů v registru smluv. Celková hodnota desetiletých kontraktů je 1,305 miliardy korun. Po Pardubickém kraji, kde má Umbrella začít jezdit letos, jde pro firmu Pavla Steinera o další velkou zakázku v tuzemské regionální závazkové dopravě. Pro cestující bude znamenat nový dopravce i nové autobusy. „S největší pravděpodobností půjde o autobusy značky Setra,“ řekl Steiner.
Ve třech provozních souborech hledal kraj dopravce s předpokládaným ročním nájezdem v součtu kolem 3,8 milionu kilometrů.

Ve všech soutěžích byla pětice soutěžících: kromě Umbrelly ještě Arriva, ČSAD Slaný ze skupiny ICOM Transport, Autobusy Karlovy Vary ze skupiny Z-Group Bus a pod názvem BL 17 skupina BusLine. V jednom souboru se hlásila Autobusová doprava Podbořany. Ve všech třech oblastech dosud jezdí Autobusy Karlovy Vary ze skupiny Z Group Bus Zdeňka Zemka. Smlouvy s novým dopravcem začnou platit od ledna příštího roku.

Nízká cena i díky velkým kilometrovým proběhům

Umbrella nabídla v soutěži, ve které jsou požadovány nové nízkopodlažní autobusy, ceny od 32,94 Kč do 35,92 Kč. Smlouvy jsou brutto, riziko jde za objednatelem. Dosažená cena v soutěži je výrazně nižší, než za kolik se jezdí v jiných částech Ústeckého kraje. Nejdražší je pro kraj provoz zajišťovaný vlastní firmou. Dopravní společnost Ústeckého kraje si účtuje kolem 48 korun za kilometr. Poslední soutěž v Ústeckém kraji dopadla vítězstvím Autobusů Karlovy Vary na Vejprtsku s cenou 32,68 Kč za kilometr.

Nejde ale o úplně porovnatelný údaj. Pod 40 korun za kilometr se dostaly v posledních třech soutěžích všechny firmy. Důvodem jsou i velké kilometrové proběhy, díky kterým se fixní náklady rozpouští na vyšší počet kilometrů než v jiných oblastech.

Umbrella je v české závazkové dopravě nováčkem. Loni v únoru začala s provozem MHD v Jablonci nad Nisou, kde ale smlouva končí v roce 2023. Nedávno získala první velkou zakázku pro Pardubický kraj. Majitelem firmy je Pavel Steiner.

Výsledky soutěže

Chomutovsko – 35,92 Kč/km, celkem 1,127 milionu kilometrů ročně
Mostecká pánev 35,88 Kč/km, celkem 1,059 milionu kilometrů ročně
Kadaň – Žatec 32,94 Kč/km, celkem 1,6 milionu kilometrů ročně

Tagy Doprava Ústeckého kraje Umbrella City Lines Umbrella Coach & Buses Ústecký kraj
19 komentářů