Úleva pro Jaroměř. Začala stavba obchvatu, který měl už rok stát. Zahájení zdržely spory se soudcem

Obchvat Jaroměře. Foto: Radek Mátl / ŘSDObchvat Jaroměře. Foto: Radek Mátl / ŘSD

Obchvat má být hotový do dvou let, cena v soutěži výrazně klesla.

V Jaroměři dnes začala s mnohaletým zpožděním stavba obchvatu na silnici I/33. Uleví městu od tranzitní dopravy. Spojí loni dokončený úsek dálnice D11 a silnici I/33 na Náchod. Stavba měla začít podstatně dříve, zahájení zdržovaly spory o pozemky a povolení iniciované rodinou místopředsedy Vrchního soudu Františka Kučery.

„Nový obchvat odvede veškerou tranzitní dopravu z Jaroměře, Čáslavky, Dolan a Svinišťan. Místní obyvatelé se díky tomu dočkají zásadního snížení hluku a exhalací z dopravy, pro řidiče bude cesta výrazně plynulejší a bezpečnější,“ řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.

Celkem 6,55 kilometru dlouhá silnice vyjde na 688 milionů korun. Jde o jednu z posledních zakázek, kterou na několik let zahajuje Metrostav Infrastructure. ŘSD s ním uzavřelo smlouvu ještě před rozsudkem soudu zakazujícím mu účast ve veřejných zakázkách. Cena v soutěži výrazně klesla, odhady byl 863 milionů korun. Hotovo má být za dva roky. Stavba bude navržena ke spolufinancování z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Trasa odbočuje z okružní křižovatky vybudované v rámci stavby dálnice D11 a na konci úseku se napojuje na již vybudovaný obchvat České Skalice. Stávající I/33 bude na trasu přeložky napojena prostřednictvím mimoúrovňové křižovatky Dolany. Nejnáročnějším stavebním objektem bude téměř půl kilometru dlouhá estakáda, kterou nová přeložka překonává Labe a přilehlé záplavové území.

Silnice I/33, severní obchvat Jaroměře. Pramen: ŘSD

Silnice I/33, severní obchvat Jaroměře. Pramen: ŘSD

Plány ŘSD počítaly s otevřením obchvatu současně s dálnicí. Přípravu ale zásadne zdržely spory o výkupy pozemků a stavební povolení s rodinou místopředsedy Vrchního soudu v Praze Františka Kučery. Spory ještě nejsou u konce, ŘSD ale již může stavět. Řeší se ještě vyvlastnění některých pozemků. Za vstřícný krok Kučerových Mátl označil to, že Kučerovi podepsali ŘSD dočasné zábory svých pozemků pro potřeby stavby.

Na silnici I/33 chystá ŘSD ještě obchvat Náchoda. „Zde již vykupujeme pozemky, máme podanou žádost o stavební povolení a během příštího roku plánujeme zahájit výběrové řízení na zhotovitele,“  dodal Mátl.

Tagy I/33 Jaroměř Jaroměř obchvat Metrostav Infrastructure Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
29 komentářů