Úleva pro Jaroměř se blíží. ŘSD otevře obchvat v září, blokovala ho rodina soudce

Obchvat Jaroměře, stav na počátku srpna 2024. Foto: Metrostav InfrastructureObchvat Jaroměře, stav na počátku srpna 2024. Foto: Metrostav Infrastructure

V sobotu otevře ŘSD stavbu veřejnosti.

Další město čeká za necelé tři týdny úleva od tranzitní dopravy. Společnost Metrostav Infrastructure finišuje s pracemi na obchvatu Jaroměře, který vyvede tranzitní dopravu ve směru z D11 na Náchod zcela mimo město. Obchvat mohl být hotový dříve, kdyby jeho výstavbu neblokoval neúspěšně místopředseda Vrchního soudu v Praze František Kučera.

Termín otevření 9. září po včerejší zatěžovací zkoušce estakády přes Labe potvrdilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Ještě před otevřením proběhne na obchvatu v sobotu 24. srpna takzvaný den otevřené stavby, kdy bude mít možnost veřejnost si stavbu projít či projet na kole. Ke zprovoznění dojde o pár dnů dříve, než stanovuje smlouva. Ta počítala s termínem 13. září.

Silnice I/33, severní obchvat Jaroměře. Pramen: ŘSD

Téměř půl kilometrů dlouhá estakáda přes Labe a záplavové území je nejsložitější částí celého obchvatu. Na trase nyní probíhají dokončovací práce, například instalace dopravního značení, vegetační a terénní úpravy či dokončení svodidel. Od července již je část stavby obchvatu pro dopravu otevřená, a to most přes obchvat na silnici spojující obce Dolany a Krabčice.

Stavba byla započata v září 2022. ŘSD chtělo původně začít stavět výrazně dříve, ale došlo ke zpoždění kvůli průtahům se stavebním povolením a výkupem pozemků od rodiny místopředsedy Vrchního soudu v Praze Františka Kučery. Ten nakonec neuspěl letos ani na začátku roku s ústavní stížností.

Ústavní soud odmítl stížnost Kučerových, stát jim vyvlastnil pozemky u Jaroměře

Přeložka silnice I/33 je jedním z nejdůležitějších obchvatů, který dosud na české silniční síti chybí. Jaroměří dnes projíždí tranzitní doprava ve směru do Polska, její objem ještě narostl po otevření dalšího úseku D11. Nový 6,6 kilometru dlouhý obchvat spojí předloni dokončený úsek dálnice D11 a silnici I/33 na Náchod. Podle posledního sčítání dopravy projede městem přes 15 tisíc aut denně. Zakázku za 688 milionů korun získala společnost Metrostav Infrastructure.

Obchvat Jaroměře, stav na počátku srpna 2024. Foto: Metrostav InfrastructureObchvat Jaroměře, stav na počátku srpna 2024. Foto: Metrostav InfrastructureObchvat Jaroměře, stav na počátku srpna 2024. Foto: Metrostav InfrastructureObchvat Jaroměře, stav na počátku srpna 2024. Foto: Metrostav InfrastructureObchvat Jaroměře, stav na počátku srpna 2024. Foto: Metrostav InfrastructureObchvat Jaroměře, stav na počátku srpna 2024. Foto:  ŘSDObchvat Jaroměře, stav na počátku srpna 2024. Foto:  ŘSDObchvat Jaroměře, stav na počátku srpna 2024. Foto:  ŘSDObchvat Jaroměře, stav na počátku srpna 2024. Foto:  ŘSD
Tagy I/33 Jaroměř obchvat Metrostav Infrastructure Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
5 komentářů