Ukrajinští dopravci přicházejí o letadla kvůli pojištění, osm jich skončilo ve Španělsku či Srbsku

Boeing 737-800 společnosti Bees Airline při přistání v Praze. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-800 společnosti Bees Airline při přistání v Praze. Foto: Letiště Praha

Zemi hrozí i omezení využívání vzdušného prostoru.

Přístup pojišťoven začal komplikovat  byznys ukrajinských leteckých dopravců. Obavy z útoku Ruska na Ukrajinu vedou k tomu, že pojišťovny začínají místním dopravcům zakazovat létat.

Den poté, co společnost SkyUp Airlines musela z pokynu vlastníka letadla přistát s letounem v moldavském Kišiněvu, musel největší ukrajinský letecký dopravce Ukraine International Airlines (UIA) přesunout celkem sedm letadel k dočasnému odstavení ve Španělsku a Srbsku. Dopravce oznámil, že pojišťovny zrušily krytí některých letounů při letech v ukrajinském vzdušném prostoru. Podle serveru avianews.com další stroj poslaly do zahraničí Bees Airline. Server upozornil, že dopravci mohou na situaci zatím paradoxně vydělat: kvůli obecně slabší poptávce po létání po pandemii koronaviru mají letadel nadbytek a za ta, která si jejich majitelé stáhli do zahraničí, tak nemusí nyní platit.

 

Zatímco ukrajinské aerolinky musí řešit omezenou kapacitu, někteří dopravci se snaží novou poptávku po letech zejména z Ukrajiny naplnit. Například airBaltic přidal další lety na zítřek a pozítří mezi Rigou a Kyjevem, jako důvod uvedl vysokou poptávku. Bez omezení i nadále létají ČSA, KLM naopak lety na Ukrajinu zrušily.

Ukrajina čelí i jinému způsobu izolace: hrozí, že letecké společnosti začnou ukrajinský vzdušný prostor oblétat. Ukrajinská vláda vyčlenila téměř 13 miliard korun na zajištění pokračování provozu, jde o garanci pro pojišťovny. Ani to ale nemusí stačit: například Norwegian dnes oznámil, že Ukrajině se už bude vyhýbat.

Tagy Bees Airline Ukraine International Airlines Ukrajina
15 komentářů