Ukrajinci se vracejí: RegioJet a Ukrajinské dráhy se dohodly na spojení Praha – Kyjev

Vlak RegioJetu na pražském Hlavním nádraží. Pramen: RegioJetVlak RegioJetu na pražském Hlavním nádraží. Pramen: RegioJet

V Přemyšlu budou muset cestující přestupovat kvůli rozdílnému rozchodu kolejí.

RegioJet a Ukrajinské dráhy se dohodly na zavedení nového vlakového spojení Praha – Přemyšl – Lvov – Kyjev. Spojení bude rozděleno vedví, v Přemyšlu čeká cestující přestup mezi soupravami obou dopravců. Důvodem je odlišný rozchod kolejí. Vlak bude od nastávajícího víkendu jezdit z Prahy denně.

RegioJet novým modelem provozu navazuje na humanitární spojení Praha – Přemyšl, které spustil začátkem března. RegioJet takto převezl směrem na západ více než 30 tisíc ukrajinských občanů, především matek s dětmi. Nyní podle manažerky mezinárodních projektů Terezy Ptáčkové reaguje na velkou poptávku ukrajinských rodin, které se chtějí vracet zpět na Ukrajinu. Firma chce však spojení provozovat dlouhodobě.

Vlak RegioJetu bude z pražského hlavního nádraží vyjíždět po osmé hodině večerní (první vyjede v sobotu večer) a přes Pardubice, Olomouc, Ostravu, Bohumín, Krakov a Řešov zamíří do Přemyšlu. Tam bude zajištěn přestup na spoj Ukrajinských drah. Hraniční kontrola má podle dopravce „výhledově“ probíhat pouze ve vlaku, což by mělo eliminovat zdržení na polsko-ukrajinské hranici. Do Lvova vlak přijede ve 13:10 a do Kyjeva ve 22:34. V opačném směru budou vlaky z Kyjeva vyjíždět v 8:30. V soupravě budou řazeny lůžkové vozy.

„Cestující doposud jezdili převážně autobusy, které do Lvova stojí 1000 až 1200 korun na osobu. Hlavní nevýhodou autobusů je čas strávený v kolonách na hranicích, což bývá obvykle pět až osm hodin. Před válkou pasová kontrola probíhala vždy ve vlaku, nyní je její polská část prováděna před vstupem do vlaku, trvá však maximálně dvě hodiny, což je i doba garantovaného přestupu,“ uvedl majitel RegioJetu Radim Jančura.

Cena za jízdenku pro držitele ukrajinského pasu je pro relaci Praha – Lvov 229 Kč (287 UAH), za jízdenku Praha – Kyjev 639 Kč (826 UAH). Pro ostatní nabízí rezervační systém RegioJetu aktuálně cenu 1202 korun pro trasu Praha – Kyjev.

Tagy RegioJet Ukrajina vlakové spojení Praha - Kyjev
48 komentářů