Ukrajina a Rumunsko obnovily přímé železniční spojení

Obnovený provoz na trati z Rachova do rumunského města Valea Vișeului. Foto: UkrzalycnijaObnovený provoz na trati z Rachova do rumunského města Valea Vișeului. Foto: Ukrzalycnija

Osobní vlaky jezdí po obnovené trati dvakrát denně.

Ukrajina má od tohoto týdne další přímé spojení vlakem do země Evropské unie. Po v létě dokončené opravě trati na ukrajinském území je nově sjízdná i trať v Rumunsku. Ukrajinský státní dopravce Ukrzaliznycja denně vypravuje dva vlaky, které spojí ukrajinský Rachov s rumunským městem Valea Vișeului.

Jde o další přeshraniční trať, kde v minulosti zanikl provoz, ale kvůli válce došlo k obnově trati. Už loni v létě takto došlo k návratu vlaků mezi Polskem a Ukrajinou v úseku Uherce – Krościenko. Ukrajina tak získává možnost alternativního železničního spojení mimo hlavní trasy.

Mapa obnovené trati (zeleně). Foto: Ukrzaliznycja

Mapa obnovené trati (zeleně). Foto: Ukrzaliznycja

Ve Valea Vișeului mohou cestující přestoupit na další vlaky včetně přímého spojení do Kluže či Bukurešti. Ukrajinské dráhy na trať nasazují nové dieselové jednotky DPKr3 ukrajinské výroby.

Podle šéfa ukrajinských drah Oleksandra Kamyšina je trať důležitá i z pohledu nákladní dopravy. Kamyšin věří, že nové spojení pomůže i cestovnímu ruchu v této oblasti „Věřím, že i během války se najdou lidé, které tato oblast přiláká k návštěvě,“ uvedl Kamyšin na Twitteru.

Tagy Ukrajina Ukrzaliznycja
44 komentářů