UEC Perm začíná se sériovou výrobou motorů pro nový ruský proudový letoun

Nový motor PD-14. Foto: UEC PermNový motor PD-14. Foto: UEC Perm

Výroba zatím poběží pro testování nového letadla.

Ruský státní konglomerát průmyslových firem Rostec udělal další velký krok k sériové produkci nových proudových letadel MC-21-310. Ty se mají stát konkurencí pro Airbus a Boeing.

Ruské úřady povolily společnosti UEC-Perm Engines (United Engine Corporation) ovládané státní Rostecem zahájení sériové výroby motorů PD-14, které mají být na letadle použity. Letadlo původně mělo létat s motory Pratt & Whitney PW1000G. Výrobce letadel Irkut patřící pod United Aircraft Corporation už na konci loňského roku představil ke své verzi MC-21-300 ještě variantu MC-31-310, která je poháněna právě ruskými motory.

Certifikaci sériové výroby oznámil UEC na svých stránkách. „Motor PD-14 se stává základem celé rodiny nových ruských motorů, které spojují moderní technologie a materiály,“ řekl šéf letecké divize Rostec Anatolij Serdijukov. Firma podle něj vyrobí několik motorů, které zatím budou složit jako záloha pro testování nového letadla.

Letoun ve verzi s ruskými motory vzlétl poprvé loni v polovině prosince. Letadlo má mít kapacitu 165-211 cestujících a dolet až 6 400 kilometrů. Irkut má na letadlo už 175 závazných objednávek, prakticky jen od ruských dopravců. Vývoj letadla má několik let zpoždění, firma dnes oznámila, že komerční provoz začne do roku 2021.

Tagy PD-14 UEC-Perm Engines United Aircraft Corporation
100 komentářů