Účet za drony na Gatwicku. easyJet přišel o 15 milionů liber

Airbus A319 společnosti easyJet v Praze. Foto: Letiště PrahaAirbus A319 společnosti easyJet v Praze. Foto: Letiště Praha

Letecká společnost easyJet vyčíslila jako první ztráty, které ji vznikly kvůli prosincové uzavírce způsobené údajným pohybem dronů kolem druhého největšího

Letecká společnost easyJet vyčíslila jako první ztráty, které ji vznikly kvůli prosincové uzavírce způsobené údajným pohybem dronů kolem druhého největšího britského letiště.

Ve zprávě pro investory za poslední čtvrtletí šéf aerolinek Johan Lundgren uvedl, že zastavení provozu přišlo dopravce na 15 milionů liber (436 milionů korun). Podle zprávy výpadek ovlivnil 82 tisíc cestujících, aerolinka musela zrušit přes 400 letů. easyJet podle něj musel cestujícím na kompenzacích zaplatit 10 milionů liber, dalších pět milionů jsou ztracené příjmy z prodeje letenek. I přes tento výpadek firma věří, že dosáhne plánovaného zisku. Podle zprávy stouply tržby za poslední čtvrtletí o čtrnáct procent.

Deník Financial Times citoval Lundgrena, podle kterého firma už jedná se všemi letišti, kam easyJet létá, aby se vyjasnila opatření pro případ spatření dronů. „Byli jsme velmi zklamáni, jak dlouho trvalo vyřešení tohoto případu,“ řekl Lundgren. Vyšetřování nakonec nikam nevedlo a policie připustila, že mohlo jít o omyl. easyJet je na Gatwicku jedním z největších dopravců.

Analytici podstatně více než ztrátu z Gatwicku řeší připravenost dopravce na brexit. Firma ale uklidňuje, že je na případný odchod Velké Británie z EU bez jakékoliv dohody připravena, už od roku 2017 má rakouskou licenci, která zajistí provoz po celé Evropské unii.

Tagy easyjet Londýn - Gatwick
Žádné komentáře