Ubytování nejen pro šotouše. Správa železnic otevřela první penzion na nádraží, autem se k němu nedostanete

Rychlík společnosti Arriva vlaky ve stanici Jedlová. Foto: Správa železnicRychlík společnosti Arriva vlaky ve stanici Jedlová. Foto: Správa železnic

Podle Správy železnic jde o pilotní projekt využití nádraží.

Na jednom z nejkrásnějších a nejromantičtějších nádraží v zemi je od dnešního dne možné i přespat. Správa železnic otevřela na svém prvním nádraží ubytovací zařízení. Vzniklo v opravené výpravní budově ve stanici Jedlová na Děčínsku.

Penzion vznikl v prvním patře výpravní budovy z roku 1869, kde dříve bývaly služební byty. Tehdy ho postavila a zprovoznila společnost České severní dráhy. Jedlová zůstává důležitou železniční křižovatkou. I přes své umístění uprostřed lesů je stanice hojně využívána jako nástupní místo pro výlety pěšky, na kole či na běžkách. K nádraží nevede běžná silnice, pouze zpevněné cesty, po kterých je možná jízda jen na zvláštní povolení. Do Jedlové přijíždí vlaky od České Lípy, Děčína a Rumburku.

Po rekonstrukci zabezpečovacího zařízení a úpravách výhybek došlo v letech 2019–2021 k opravě výpravní budovy, které byla v maximální možné míře vrácena původní podoba. V přízemí je dnes dopravní kancelář se sociálním zázemím pro výpravčího, dále toalety pro cestující, vytápěná čekárna a vyhlášená restaurace. Právě její provozovatel Ivan Hrdlička má na starost i samotný penzion. Správa železnic v registru smluv anonymizovala, za kolik prostory pronajala.

Prázdné první patro bylo adaptováno na penzion pro veřejnost, který tvoří tři vybavené apartmány včetně kuchyňky a hygienického zařízení. V každém se pohodlně ubytuje minimálně čtyřčlenná rodina. Ubytování má vlastní webové stránky. Nejlevnější stojí 3 500 Kč za dvě noci, na týden 10 500 Kč.

„Ubytování v Jedlové je u Správy železnic pilotním projektem. Pokud se osvědčí, nabídneme ho i v jiných nádražních budovách, které se nachází v turisticky atraktivních oblastech a mají nevyužité prostory,“ uvedl ředitel Oblastního ředitelství Správy železnic v Ústí nad Labem Martin Kašpar.

Průkopníkem ubytování na nádraží v Česku jsou Jindřichohradecké místní dráhy, které na penzion proměnily výpravní budovy Hůrky a Nová Bystřice.

Tagy Jedlová Správa železnic ubytování na nádraží
67 komentářů