U Otrokovic se otvírá polovina dálničního obchvatu a zavírá silnice I/55

Stavba obchvatu Otrokovic. Pramen: ŘSDStavba obchvatu Otrokovic. Pramen: ŘSD

Tranzitní doprava bude odkloněna na obchvat. Otrokovicím, především místní části Kvítkovice, se výrazně uleví.

(Aktualizace: Zprovozněno kolem 14:00) Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) naplánovalo na dnešní odpoledne malou slavnost u Otrokovic. Po téměř třech letech výstavby se zde po 13:00 otevře dlouho očekávaná jihovýchodní část dálničního obchvatu města, kam bude směrována všechna tranzitní doprava. Sláva je ale zatím jen poloviční, neboť uvedený úsek dálnice D55 se otevře pouze v polovičním profilu a doprava zde bude fungovat v režimu 1+1. Definitivně hotovo má být až na podzim.

Ve stejný den jako otevření obchvatu se naopak až do podzimu uzavře silnice I/55 v ulici Kvítkovická v napajedelské průmyslové zóně, a to z důvodu budování kruhového objezdu a napojení silnice I/55 na dálniční obchvat. Uzavřena zůstane také silnice III/4973 v ulici Bartošova, která propojuje Kvítkovice a Malenovice.

D55, obchvat Otrokovic. Autor: ŘSD

D55, obchvat Otrokovic.
Autor: ŘSD

To přinese mimo jiné změny pro autobusy Integrované dopravy Zlínského kraje. Autobusové spoje, které běžně jezdí na autobusové nádraží v Napajedlech kolem města po silnici I/55, budou v době výstavby kruhového objezdu využívat objízdnou trasu přes centrum Napajedel. Konkrétně jde o linky 170 Uherské Hradiště – Babice – Otrokovice/Zlín, 473 Zlín – Napajedla – Komárov, 474 Otrokovice – Oldřichovice – Komárov, 475 Otrokovice – Napajedla a 992 Zlín – Uherské Hradiště – Střílky – Brno.

ŘSD zahájilo stavbu jihovýchodní části dálničního obchvatu Otrokovic v říjnu 2018. Výstavba úseku D55 má vyjít podle smlouvy na 709 milionů korun, zhotovitelem je společnost Eurovia. Budovaná jihovýchodní část obchvatu navazuje na už hotový severovýchodní úsek, který byl otevřen v roce 2006.

Nová část obchvatu je dlouhá přes 3,1 kilometru, řidiči po ní zatím mohou projíždět rychlostí jen do 80 kilometrů v hodině, úsek je bez poplatku. „V tuto chvíli dálnice samozřejmě není plnohodnotná, takže se nedá říct, že by zde vůbec bylo možno poplatek zavádět. Až se zprovozní obchvat celý, to znamená na podzim tohoto roku, tak se předpokládalo, že poplatek bude, ale myslím si, že o tom ještě budou velká jednání mezi ministerstvem a Zlínským krajem,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. O to, aby alespoň severovýchodní část obchvatu zůstala bez poplatku, bude podle starostky Hany Večerkové (ANO) usilovat i radnice v Otrokovicích.

Celá D55 od Olomouce přes Přerov a Otrokovice k Břeclavi má měřit 101 kilometrů, hotovo je nyní 18 kilometrů. Z toho úsek Přerov – Hulín bude mít D55 společný s dálnicí D1.

Tagy D55 Obchvat Otrokovic ŘSD
13 komentářů