U Nového Boru zmizel most na silnici I/9, do konce roku bude nový

Demolice mostu na silnici I/9. Foto: Pavel Švestka, s.r.o.Demolice mostu na silnici I/9. Foto: Pavel Švestka, s.r.o.

Původní most nejde rozšířit, byl ve špatném stavu.

Rozšiřování silnice I/9 mezi Novým Borem a Svorem pokročilo do nové fáze. Během víkendu zmizel most mimoúrovňové křižovatky u Nového Boru. Do konce roku zde proto musí řidiči jezdit po provizorním bypassu.

O dokončení demolice informovala na svém facebookovém profilu firma Pavel Švestka. Most musel k zemi kvůli špatnému stavu a především nemožnosti ho rozšířit na třípruhové uspořádání. Postaven byl v roce 1993.

Na místě zbouraného mostu vznikne nový pro rozšířenou mimoúrovňovou křižovatku, kterou se napojuje silnice II/283 z Nového Boru. „Předpokládáme, že most bude hotový do konce letošního roku,“ řekl ředitel liberecké správy ŘSD Jan Wohlmuth. Půjde o přímo pojížděný deskový most z předpjatého betonu. Most je navržen jako spojitý nosník. Křižovatka bude doplněna o odbočovací a připojovací pruhy

Stavba mostu je součástí velké zakázky na rozšíření silnice I/9 na čtyřpruh. Součástí akce je i proměna nebezpečné křižovatky ve Svoru, kde vznikne kruhový objezd. „Stavba běží podle harmonogramu,“ dodal Wohlmuth. Hotovo by mělo být příští rok. Hotové jsou přeložky sítí či založení podchodu pro pěší.

Stavba za 544 milionů korun bude znamenat i první čtyřpruhovou část silnice I/9. Jde o úsek, kde je silnice v souběhu se silnicí I/13.V rámci stavby dojde k rozšíření stávající silnice o dva jízdní pruhy, které od sebe budou směrově odděleny. V obci Svor bude místo současné nebezpečné stykové křižovatky vybudována křižovatka okružní. Všechny tyto úpravy přinesou výrazné zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu. Zakázku získalo sdružení Eurovia CS, SaM silnice a mosty a Integra stavby. Stavba je kompletně popsána v informačním letáku.

Demolice mostu na silnici I/9. Foto: Pavel Švestka, s.r.o. Demolice mostu na silnici I/9. Foto: Pavel Švestka, s.r.o. Demolice mostu na silnici I/9. Foto: Pavel Švestka, s.r.o.
Tagy I/9 I/9 Nový Bor - Svor Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
25 komentářů