U Lednice vykolejil nostalgický vlak Českých drah, vozy skončily kolmo k trati

Vykolejený historický motorák na trati do Lednice. Pramen: Drážní inspekceVykolejený historický motorák na trati do Lednice. Pramen: Drážní inspekce

Drážní inspekce škody předběžně odhadla na dva miliony korun (1 milion vlak, 1 milion trať).

(Aktualizováno 19:00) Rekreační lokálka Břeclav – Lednice zažila dnes mimořádnou událost. Mezi zastávkami Lednice rybníky a Charvátská Nová Ves vykolejil krátce po poledni osobní vlak (Os 4583) Českých drah. Podle Drážní inspekce, která zahájila šetření nehody, vykolejily dva přípojné vozy.

Jak uvedl mluvčí Správy železnic pro mimořádné události Martin Kavka, ve vlaku cestovalo 15 cestujících, nikdo nebyl zraněn. „Všichni cestující sami vystoupili z vlaku,“ uvedl Kavka. Na místě zasahovali hasiči SŽ.

Na trati je provozován pouze letní víkendový provoz v souvislosti s hlavní sezonou Lednicko-valtického areálu. České dráhy na trať nasazují historické vozy BDtax029 a Btax025, v čele vlaku byla lokomotiva řady 720 (Hektor). Ta zůstala na kolejích.

„Drážní inspekce zahájila šetření této mimořádné události včetně zpracování závěrečné zprávy,“ sdělil generální inspektor DI Jan Kučera. Inspekce škody předběžně odhadla na dva miliony korun (1 milion vlak, 1 milion trať).

Provoz na trati byl zastaven, České dráhy zajistily náhradní autobusovou dopravu. „Po dokončení vyšetřování budou vozy nakolejeny speciální technikou,“ uvedly ČD na svých stránkách k mimořádnostem.

Krátce před 19:00 ohlásila Správa železnic nakolejení obou vagonů.

Vykolejené historické vozy u Lednice. Foto: Drážní inspekce Vykolejené historické vozy u Lednice. Foto: Drážní inspekceNakolejování historických vozů na trati Břeclav - Lednice. Pramen: Správa železnicHistorický motorák v Lednici. Autor: Josef VendolskýNádraží Lednice. Autor: R.D. - Rolf-Dresden – Vlastní dílo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6658082
Tagy Břeclav - Lednice České dráhy drážní inspekce vykolejení vlaku
158 komentářů