U Domažlic se srazil Západní expres s osobním vlakem, 3 mrtví a desítky zraněných, škoda přes 100 milionů

Srážka vlaků u Domažlic. Foto: Drážní inspekceSrážka vlaků u Domažlic. Foto: Drážní inspekce

Na místě zasahují záchranáři, příčinou je pravděpodobně projetí návěsti stůj strojvedoucím Západního expresu.

(aktualizováno 18:10) K největší železniční nehodě od loňské srážky vlaků u Perninku došlo dnes na trati z Plzně do Domažlic. Mezi Domažlicemi a Blížejovem u Milavče došlo ke srážce vlaku Ex 351 Západní expres z Mnichova do Prahy s osobním vlakem 7406. Šlo o srážku soupravy vedené lokomotivou s jednotkou RegioShark, oba vlaky jsou Českých drah.

Uváděné počty usmrcených a zraněných se od rána měnily, Správa železnic před obědem uvedla, že zemřeli tři lidé a jsou desítky zraněných. Mezi oběťmi jsou strojvedoucí obou vlaků, oba byli Češi. Zemřela i jedna cestující, pět cestujících je ve vážném stavu, čtyři mají středně těžká zranění. Desítky lidí mají lehká zranění, většinou potlučení či poškrábání. „Všichni cestující jsou z vlaků evakuováni. Po došetření nehody Drážní inspekcí začnou odklízecí práce. Obnovení provozu předpokládáme nejdříve v pátek,“ uvedla Správa železnic.

„Celkem jsme ošetřili 67 lidí, kteří potřebovali základní ošetření a potom nějaké směřování,“ řekla mluvčí krajské záchranné služby Mária Svobodová. Dalších zhruba 20 lehce zraněných neuposlechlo, aby počkali na místě, odešli.

K nehodě došlo v 8:05 ve výhybně Radonice. Ministr Karel Havlíček na twitteru uvedl, že příčinou nehody bylo nejspíše projetí návěsti stůj strojvedoucím Západního expresu. Generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera v rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že předběžné vyšetřování vylučuje závadu na zabezpečovacím zařízení, návěstidlo ve výhybně je dobře viditelné. Pro deník Zdopravy.cz uvedl, že škoda přesáhne 100 milionů korun.

České dráhy vyjádřily nad nehodou „hlubokou lítost a upřímnou soustrast pozůstalým“. „O život přišli tři lidé, jedna cestující a dva naši kolegové, je mi velice líto jejich tragické smrti a hluboce cítím s jejich rodinami. Je to velké neštěstí, které nejenom nás, kteří máme k železnici blízko, velmi zasáhlo. Tři kolegové při nehodě utrpěli zranění. Naše společnost poskytne pozůstalým a zraněným veškerou pomoc a odškodnění. Už jsme v tomto směru přijali potřebná rozhodnutí,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva ČD Ivan Bednárik.

České dráhy vyzvaly účastníky nehody a rodinné příslušníky obětí, aby je kontaktovali na e-mailu odskodneni@cd.cz. „Abychom jim mohli poskytnout veškeré informace a pomoci jim,“ uvedly dráhy. Aktivní je také krizová linka ČD 800 100 064, na které jsou k dispozici psychologové.

Kvůli nehodě zrušila domažlická nemocnice všechny plánované operace a uvolnila několik lůžek pro případnou hospitalizaci raněných. Na místě zasahovaly čtyři vrtulníky. Složky integrovaného záchranného systému si místo nehody rozdělily na dva úseky, kde společně zasahovaly desítky záchranářů, řekl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. „Tři zranění jsou z Německa. U nehody zasahovalo dvanáct jednotek hasičů, cestující s lehkými zraněními byli přesunuti do kulturního střediska v Milavči. Na místě je posttraumatický intervenční tým, jedou tam i policejní psychologové a zřídili jsme informační linku pro občany postižené touto mimořádnou událostí na telefonním čísle 950 330 330.“ Mezi stanicemi Domažlice a Staňkov jezdí náhradní autobusová doprava.

Během pěti dnů jde o třetí větší nehodu: v neděli došlo ke srážce osobního a lokomotivního vlaku v Němčicích nad Hanou, dnes ráno k vykolejení nákladního vlaku v Kralupech nad Vltavou.

Srážka vlaků u Domažlic. Foto: Drážní inspekceMotorová jednotka 844 RegioShark po srážce vlaků u Domažlic. Foto: Správa železnicSrážka vlaků u Domažlic. Foto: Policie ČRSrážka vlaků u Domažlic. Foto: HZS Plzeňského krajeSrážka vlaků u Domažlic. Foto: Drážní inspekceSrážka vlaků u Domažlic. Foto: Drážní inspekceSrážka vlaků u Domažlic. Foto: Drážní inspekceSrážka vlaků u Domažlic. Foto: Drážní inspekce

Tagy České dráhy Doporučeno srážka vlaků
838 komentářů