U Chýnova se jezdí kyvadlově, pak po provizoriu. Silničáři napojují nový obchvat

Stavba obchvatu Chýnova. Pramen: ŘSDStavba obchvatu Chýnova. Pramen: ŘSD

Téměř čtyřkilometrový obchvat na frekventované silnici se má otevřít se zpožděním koncem října.

Na příjezdu do Chýnova po silnici I/19 od Tábora čekají řidiče komplikace. Ode dneška se zde jezdí kyvadlově jen jedním pruhem. Důvodem je chystané napojení nového obchvatu města Chýnov na původní silnici. Obchvat by se měl otevřít provozu 28. října.

Omezení potrvá do středy příštího týdne, kdy silničáři zprovozní provizorní komunikaci, po které řidiči místo stavby plynule objedou. Po provizoriu bude provoz veden až do otevření nového obchvatu. „Omezení bude jen minimální,“ sdělil mluvčí ŘSD Adam Koloušek.

Omezení u Chýnova s provizorní komunikací. Pramen: ŘSD

Omezení u Chýnova s provizorní komunikací. Pramen: ŘSD

Stavba dlouho očekávaného obchvatu na frekventované silnici má zpoždění. Podle původních předpokladů se měla otevírat už nyní v červnu. Předpoklady ale rozmetal soud, který loni zrušil už pravomocné stavební povolení. Soud jednal na podnět majitelky pozemků u silnice. Stavba, která začala už na podzim 2020, musela být loni v únoru na dva měsíce přerušena. Stavbu odblokovala dohoda majitelky s městem, které pozemky odkoupilo.

Nový obchvat, který měří 3,6 kilometru, vyjde na 262 milionů korun.

Obchvat Chýnova. Pramen: ŘSD

Obchvat Chýnova. Pramen: ŘSD

Silnice I/19 je důležitou spojnicí ve směru západ – východ, která propojuje města Plzeň, Tábor a Pelhřimov. ŘSD na ní loni v únoru otevřelo po dvou letech výstavby dlouho očekávaný obchvat obce Kámen. Na obchvat Chýnova má v budoucnu navázat obchvat sousedních Kladrub, jehož součástí bude i nový železniční most (trať Tábor – Obrataň) přes silnici.

Tagy I/19 obchvat Chýnova ŘSD
9 komentářů