Příprava na otevření polské „dálnice“. V Trutnově a okolí bude hlídat řidiče 7 radarů

Radar na měření rychlosti. Ilustrační foto: EmpemontRadar na měření rychlosti. Ilustrační foto: Empemont

Město počítá s radary do tří lokalit.

V Trutnově a jeho okolí dojde v příštích týdnech k instalaci celkem sedmi radarů na měření předepsané rychlosti. Město a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tak chtějí zvýšit bezpečnost a plynulost provozu, zejména s očekávaným otevřením polské rychlostní silnice S3 na státní hranici. Ta je svými parametry téměř dálnicí a výrazně zkrátí cestu k Baltu.

Pronájem tří radarů na pět let vyplývá z kontraktu se společností Gemos Dopravní systémy, je v registru smluv. Město za jejich využití a přenos dat zaplatí za pět let 8,5 milionu korun. Další čtyři vysoutěžilo ve společné zakázce Ředitelství silnic a dálnic, smlouva ještě není v registru.

Čtyři radary budou umístěny na silnici I/16 ke státní hranici, konkrétně v Libči, Voletinách, Zlaté Olešnici a Bernarticích. Dva budou v Mladých Bukách, jeden na silnici III/3012 ve Starém Rokytníku.  Trutnov kvůli radarům pořídil software na hromadné zpracování výzev k zaplacení pokut.

„Cílem je zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, zejména s ohledem na absenci pro region klíčové D11,“ uvedla mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.

Trutnov se obává velkého nárůstu dopravy zejména v souvislosti s blížícím se otevření polské rychlostní silnice S3 až na české hranice. I když nákladní auta budou mít zákaz vjezdu pro tranzit, lze očekávat značný nárůst provozu osobních aut. Trutnovu chybí dálnice D11. Stavba úseku z Trutnova na státní hranici ještě nezačala kvůli právní bitvě o získání zakázky. Úsek z Jaroměře se stále ještě připravuje projekčně a administrativně.

Jednou z příprav na větší dopravní zátěž je i vybudování provizorního kruhového objezdu na křižovatce ulic Polská, Náchodská a U Stadionu. Kruhový objezd by měl řidičům usnadnit výjezd od hotelu Patria a ze sídliště U Stadionu. Kruhový objezd je zatím provizorní stavbou. Pokud se rondel osvědčí, vybudovalo by Ředitelství silnic a dálnic v křižovatce trvalý kruhový objezd.

Tagy I/14 I/16 měření rychlosti radary Trutnov
62 komentářů