Trolejbusová točna v parkovacím domě. Budějovice chtějí řešit parkování na sídlišti Máj

Parkovací dům na sídlišti Máj, vizualizace. Pramen: Město České BudějoviceParkovací dům na sídlišti Máj, vizualizace. Pramen: Město České Budějovice

Stavět by se mělo v roce 2025, hrubý odhad nákladů činí 280 milionů korun s DPH.

Dlouhodobé problémy s parkováním na největším českobudějovickém sídlišti Máj má pomoci vyřešit nový parkovací dům. Město pro něj vybralo jako nejvýhodnější lokalitu trolejbusové točny v ulici Antonína Barcala. Točna přitom na místě zůstane, nově bude v přízemí parkovacího domu.

Umístění vzešlo z vyhledávací studie. „Jiné racionální řešení než vybudování parkovacího domu na místě současné točny MHD v tuto chvíli není. Nechceme zasahovat do zeleně a zároveň nechceme ani stavbu, která by poměrně dlouhou dobu omezovala komfort bydlení,“ uvedl radní města (a jihočeský hejtman) Martin Kuba.

Parkovací dům na sídlišti Máj, vizualizace. Pramen: Město České BudějoviceParkování na sídlišti Máj. Pramen: Město České BudějoviceTrolejbusová točna na sídlišti Máj, kde vznikne parkovací dům. Pramen: Město České Budějovice

Parkovací dům by měl být čtyřpodlažní, kde v přízemí bude točna MHD a tři další podlaží pojmou téměř 500 automobilů. Definitivní podoba parkovací domu vzejde ze soutěže, která proběhne formou design & build. Vítěz dům vyprojektuje i postaví. Stavět by se mělo v roce 2025, hrubý odhad nákladů činí 280 milionů korun s DPH.

Máj se potýká s nedostatkem parkovacích míst dlouhodobě, což motoristé běžně řeší odstavením aut mimo povolená místa. Nedávno bylo v ulicích napočítáno přes 4700 aut, z toho tisícovka na místech, kde se parkovat nesmí. Situace komplikuje i zásahy záchranných složek.

„Nejhorší situace je v ulicích V. Volfa, N. Frýda a M. Chlajna,“ doplnil náměstek primátorky Lubomír Bureš.

Tagy České Budějovice sídliště Máj
40 komentářů