Třináct let tahanic: Soud dal OSŽ a Jaromíru Duškovi lhůtu ke kompromisu

Jaromír Dušek ve volební kampani v roce 2016. Foto: Facebook Jaromíra DuškaJaromír Dušek ve volební kampani v roce 2016. Foto: Facebook Jaromíra Duška

Odvolací městský soud v Praze dnes při řešení platnosti 13 let starého odvolání Jaromíra Duška z funkce předsedy Odborového sdružení

Odvolací městský soud v Praze dnes při řešení platnosti 13 let starého odvolání Jaromíra Duška z funkce předsedy Odborového sdružení železničářů (OSŽ) udělil oběma stranám 14denní lhůtu k jednáním o smírném řešení sporu. V minulosti se ovšem obě strany na podobě řešení nedohodly. Dušek požaduje od organizace omluvu za okolnosti odvolání, OSŽ nabízí ocenění jeho zásluh. V únoru prvoinstanční soud rozhodl, že odvolání Duška z funkce bylo neplatné, podle dnešního jednání odvolacího soudu však byly v řízení nedostatky. Bez dosažení kompromisní dohody mezi oběma stranami tak lze očekávat zrušení původního rozhodnutí a vrácení k opětovnému projednání.

Představenstvo OSŽ odvolalo Duška z čela odborů v září 2007, podle svých kolegů ve vedení zneužíval svoji funkci k osobnímu prospěchu a odbory poškozoval. Podle Duška bylo jeho odvolání v rozporu se stanovami OSŽ, Dušek proto podal žalobu. Uvedl, že odvolání bylo odvetou za jeho upozorňování na nehospodárné nakládání s peněz u svých kolegů.

OSŽ odvolalo Duška už před 13 lety, od té doby spor řeší soudy. Letos v únoru Obvodní soud pro Prahu 7 rozhodl, že odvolání bylo neplatné, protože se důvody k odvolání nestaly nebo je Dušek dostatečně vysvětlil. Předsedkyně dnešního odvolacího soudu Jana Knotková však uvedla, že prvoinstanční řízení vykazuje nedostatky. V případě, že by se strany nedohodly na smírném řešení, lze očekávat zrušení provoinstančního rozhodnutí a vrácení věci k opětovnému projednání.

Dušek dnes u soudu uvedl, že odvolání a okolnosti kolem něj mu způsobilo velké majetkové i osobnostní problémy. Zároveň však podotkl, že mu jde především o omluvu a je ochoten se vzdát veškerých dalších nároků i případných žalob do budoucna.

Současný předseda OSŽ Martin Malý, který je v čele organizace od roku 2017, dnes ČTK řekl, že se vedení organizace snažilo dohodnout na smírčím řešení už dříve, s Duškem se však rozchází na jeho podobě. OSŽ mu nabídlo vystoupení, ve kterém veřejně ocení jeho zásluhy za postavení odborů, nechce však znovu otevírat okolnosti odvolání. Případným novým jednáním s Duškem se ovšem Malý nebrání.

ČTK

Tagy Jaromír Dušek Odborové sdružení železničářů soud
22 komentářů