Trilex uhájil vlaky v česko-německém pohraničí, přibude wi-fi a obrazovky

Siemens Desiro společnosti Die Länderbahn v Hrádku nad Nisou. Foto: Jan SůraSiemens Desiro společnosti Die Länderbahn v Hrádku nad Nisou. Foto: Jan Sůra

Společnost Die Länderbahn uhájila pod značkou Trilex provoz vlaků ve východní části Saska a na trati Liberec – Varnsdorf. Po

Společnost Die Länderbahn uhájila pod značkou Trilex provoz vlaků ve východní části Saska a na trati Liberec – Varnsdorf. Po více než roce sporů u německých úřadů vítězství v tendru na období do roku 2031 završí podpis smlouvy v německém Budyšíně tento týden.

Kontrakt s Die Länderbahn schválili včera i liberečtí krajští radní. „Po projednání stížností na soutěž u Komory pro veřejné zakázky Svobodného státu Sasko v Lipsku a vrchního zemského soudu v Drážďanech nyní konečně můžeme podepsat smlouvu s jedním ze dvou uchazečů, společností Die Länderbahn,“ uvedl Jan Sviták, náměstek pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

V soutěži na zajištění dopravní obslužnosti byla původně levnější nabídka od nově založené dceřiné firmy Deutsche Bahn Start Gmbh. Proti výběru Startu protestovala Die Länderbahn, která se odvolala k hospodářské komoře. Ta dceru DB vyloučila pro nesplnění podmínek. Proti tomu se odvolala DB, soud  její vyřazení definitivně potvrdil. Ve hře tak zůstala jen nabídka DLB.

Zakázku organizovalo sdružení zadavatelů, ve kterém jsou dopravní německá sdružení ZVON (Horní Lužice+Dolní Slezsko) a dopravní svaz Oberelbe (ZVOE) společně s Libereckým a Ústeckým krajem.

Nabídka zachová současný komfort poskytovaných služeb a na některých úsecích dojde k jejich zkvalitnění za poměrně příznivých cenových nabídek,“ uvedl Liberecký kraj v tiskové zprávě. Na tratích budou dál jezdit hlavně jednotky Siemens Desiro a motorové vozy Stadler RS 1. Projdou ale úpravami: nově budou vybaveny například wi-fi nebo informačními obrazovkami.

Vlaky společnosti Die Länderbahn budou na trasách jezdit za nabídkovou cenu v prvním přechodném roce provozu 2019/2020 181 Kč/vlkm. Od následující změny jízdního řádu 2020/2021 budou vlaky jezdit za 137 Kč/vlkm.

Nová smlouva pokrývá provoz na těchto tratích:
RE 1 Drážďany hl.n. – Bischofswerda – Görlitz
RE1 Bischofswerda – Görlitz
RE 2 Drážďany hl.n. – Bischofswerda – Žitava – Liberec
RE 60 Drážďany hl.n. – Bischofswerda – Görlitz
RB 61 Drážďany hl.n. – Bischofswerda – Žitava
L 7 Liberec – Hrádek nad Nisou – Žitava – Varnsdorf – Seifhennersdorf (od 12/2020)
(od prosince 2020 nebudou vlaky zajíždět až do Rybniště)

Die Länderbahn se od prosince objeví také na tratích v Ústeckém kraji. Firma vyhrála soutěž na provoz vlaků na Lounsku.

Tagy Die Länderbahn L 7 Liberec – Hrádek nad Nisou – Žitava – Varnsdorf – Seifhennersdorf Ostsachsennezt II Trilex
17 komentářů