Tříčtvrtinové slevy končí, senioři a mládež budou jezdit za polovic

Cestující na pražském hlavním nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraCestující na pražském hlavním nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Rozdělování peněz a oprávněnost nároků dopravců přitom fakticky nikdo nekontroluje.

(Aktualizováno 15:20, ve 4. odstavci jsme upřesnili informace k cestování dětí a invalidů.)

V pátek dojde k naplnění jednoho ze slibů nové vlády, totiž k omezení slev v dopravě pro seniory a mládež. Místo slevy 75 procent se budou tyto dvě skupiny obyvatel nadále těšit slevě 50 procent ze základního jízdného. Nová vláda tak koriguje systém, který v létě 2018 zavedla vláda Andreje Babiše a který vyšel státní rozpočet v posledním předcovidovém roce 2019 na téměř šest miliard korun. Loni to bylo 3,5 miliardy.

Změně se musejí přizpůsobit i organizátoři integrovaných systémů. „Souvisí s tím i změna cen jízdného pro jednotlivou jízdu i předplatních kuponů PID, které budou nově poloviční oproti plné ceně,“ uvedl například organizátor ROPID.

Nová vláda schválila změnu na návrh ministerstva dopravy v lednu, státní rozpočet by tak měl ušetřit – v závislosti na počtu cestujících – až dvě miliardy korun. Dosavadní sleva 75 procent (a nově 50 procent) se týká dětí ve věku 6 až 18 let, studentů ve věku 18 až 26 let a seniorů ve věku nad 65 let.

Nově budou slevy platit i pro invalidní důchodce s invaliditou třetího stupně, kteří dosud na tak velké slevy neměli nárok. To se však nevztahuje k datu 1. dubna, ministerstvo chce zavést úpravu během roku. Děti do 6 let budou jezdit nadále zdarma, dochází k přitom k upřesnění pravidel. Zatímco dosud mohly na jednoho dospělého cestovat dvě děti do 6 let zdarma, nově počet dětí není omezen.

Od zavedení plošných slev od září 2018 stát zaplatil na kompenzacích dopravcům doposud přes 14 miliard korun. Rozdělování peněz a oprávněnost nároků dopravců přitom fakticky nikdo nekontroluje.

Tagy Ministerstvo dopravy slevy v dopravě
249 komentářů