Tři lidi ve vlaku. Vysočina zruší osobáky do Počátek-Žirovnice

Nádraží Počátky-Žirovnice. Autor: Krabat77 [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]Nádraží Počátky-Žirovnice. Autor: Krabat77 [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Kraj Vysočina přestane od příštího grafikonu objednávat osobní vlaky z Horní Cerekve do stanice Počátky-Žirovnice. Důvodem je malá vytíženost zdejších

Kraj Vysočina přestane od příštího grafikonu objednávat osobní vlaky z Horní Cerekve do stanice Počátky-Žirovnice. Důvodem je malá vytíženost zdejších motoráků. Podle kraje území stejně dobře obslouží autobusy a brněnské rychlíky.

„Zatížení úseku činí zhruba 30 cestujících dohromady v obou směrech, což při pěti párech vlaků představuje kolem tří cestujících ve vlaku. Z toho důvodu se Kraj Vysočina rozhodl směrovat osobní vlaky z Jihlavy do Horní Cerekve a dále do Tábora,“ uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Obce Horní Ves, Jihlávka a Horní Vilímec na šestnáctikilometrovém úseku budou podle ní obslouženy autobusovými linkami Batelov – Horní Dubénky – Jihlávka – Počátky – Stojčín – Jindřichův Hradec a Horní Cerekev – Horní Ves – Počátky – Žirovnice – Kamenice nad Lipou.

V Batelově a Horní Cerekvi budou zajištěny přípoje na železnici: na osobní vlaky ve směru Jihlava a rychlíky ve směru Brno, které po dohodě s ministerstvem dopravy budou nově zastavovat v Batelově a Dolní Cerekvi.

„Z hlediska cestování s jízdními koly do oblasti vrchu Javořice bude poptávka dostatečně pokryta zastavením rychlíků v Batelově, Horní Cerekvi a Počátkách-Žirovnice. Věříme, že navržené řešení, které bylo několikrát projednáváno se starosty místních obcí, bude pro cestující vhodnější, a z hlediska nákladů a přínosů efektivnější,“ doplnila Svatošová.

Podobný krok chystá i Jihomoravský kraj pro traťový úsek Hodonín – Čejč.

Tagy Kraj Vysočina osobní vlaky Počátky-Žirovnice Top
156 komentářů