dkv-spojujeme

Tři české firmy se budou podílet na modernizaci žilinského uzlu

Železniční uzel Žilina. Foto: Pixabay.comŽelezniční uzel Žilina. Foto: Pixabay.com

České společnosti Eurovia CS, Subterra a AŽD Praha se budou podílet na druhé největší zakázce v historii slovenské železnice. Společně

České společnosti Eurovia CS, Subterra a AŽD Praha se budou podílet na druhé největší zakázce v historii slovenské železnice. Společně s vedoucím konsorcia Strabagem vyhráli jako Združenie Pod Dubňom zakázku za 323 milionů eur (zhruba 8,7 miliardy korun) slovenské železnici na velkou modernizaci žilinského železničního uzlu.

O vítězství informovala Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) ve věstníku veřejných zakázek, jako první s informací přišel server SME.sk. Akce má trvat čtyři roky. Výsledná cena je o 30 milionů eur nižší než byla odhadovaná cena. Vítězství konsorcia není ještě jisté, další v pořadí mohou podat námitky. Druhé bylo o pět milionů dražší sdružení firem TSS Grade, Doprastav, Porr, EŽ Praha a Váhostav – SK.

V rámci modernizace má dojít k úpravám zhruba 16 kilometrů tratě i rekonstrukci žilinské stanice. Slovensko již léta modernizuje železniční trať mezi Bratislavou a Žilinou s cílem zrychlit jízdu vlaků na 160 kilometrů za hodinu.

Tagy Železnice Slovenskej republiky žilina ŽSR
18 komentářů