Trh s novými auty v Česku roste, registrace motocyklů dosáhly nejvyšší úrovně za patnáct let

Škoda Octavia RS. Foto: Škoda AutoŠkoda Octavia RS. Foto: Škoda Auto

Podíl elektromobilů poprvé přesáhl tři procenta.

Na tuzemském trhu s novými auty končí doba, kdy se na nové auto čekalo běžně rok a déle kvůli chybějícím dílům. Postupný návrat k normálu ukazují  i čerstvá data z vývoje registrací nových automobilů, která zveřejnil Svaz dovozců automobilů.

Podle nich v červnu stouply meziročně registrace o necelou desetinu, za celé první pololetí pak o 16,8 %. Podle SDA je za nárůstem i zlepšení situace s dodávkami nových vozidel.

Za prvních šest měsíců se v Česku registrovalo celkem 115 548 nových aut, což je meziroční nárůst o více než šestnáct tisíc aut. Trhu nadále vévodí Škoda Auto, která letos posílila svůj tržní podíl na 35,57 %. Na druhém a třetím místě je Hyundai a Volkswagen, v první pětce je také rostoucí Toyota s podílem 7,38 % a Kia. V pořadí podle modelů jsou na prvních šesti místech škodovky v čele s Octavií.

Z pohledu zájmu o jednotlivé typy aut bezkonkurenčně vede SUV s podílem 44,80 %, růst tohoto segmentu se ale již zastavil. Výrazně roste zájem o elektrické pohony: v červnu čistě bateriové vozidla dosáhla podíl přes tři procenta, nejvíce v historii. V kombinaci s hybridy jde o nejrychleji rostoucí typ paliva. I nadále ale zůstávají Češi hlavně u spalovacích motorů, benzín tvořil 65,63 %, nafta 26,17 % registrací.

Nejoblíbenější barvou je šedá s 35 868 ks registrovaných osobních vozů (31,04 %), následovaná bílou a modrou. Registrace dovážených ojetých osobních aut naopak klesly meziročně o 8,9 % na 81 369 ks.

Zajímavý je i vývoj na trhu s motocykly. Celkem 3683 motocyklů za červen znamená historicky nejvyšší počet motorek registrovaných za jeden měsíc od roku 2008. První je značka Honda s 4 140 registrovanými motocykly (26,78 %), následují CF Moto (1 425 ks, 9,22 %) a Yamaha (1 038 ks, 6,71 %).

Tagy registrace nových vozidel Svaz dovozců automobilů
74 komentářů