Třetina dálkových vlaků i přes odvolanou stávku zítra v Německu nevyjede

Vysokorychlostní vlak ICE projíždí Wolfsburgem. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czVysokorychlostní vlak ICE projíždí Wolfsburgem. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Důvodem rušení spojů je nutnost přeplánovat směny pro zhruba padesát tisíc spojů.

Němečtí drážní odboráři sdružení v organizaci EVG sice odvolali svoji plánovanou stávku již včera odpoledne, jejich neuskutečněné plány ale i tak výrazně naruší zítřejší provoz dálkových osobních vlaků.

Deutsche Bahn oznámila, že i přes veškeré úsilí zhruba třetina dálkových vlaků nevyjede podle běžného jízdního řádu. Když odboráři v týdnu oznámili stávku, dopravce tomu začal přizpůsobovat plánované směny pro zhruba 50 tisíc spojů. „Redukce provozu je menší, než jsme původně očekávali, přesto dojde ke zrušení zhruba třetiny spojů,“ uvedl dopravce na svých stránkách.

Dopravce uvedl, že omezení potrvá během pondělí, v úterý se má provoz již vrátit k jízdnímu řádu. Pro cesty až do úterý umožní dopravce bezplatné zrušení jízdenek.

K odvolání stávky došlo včera odpoledne. Celý spor již řešil pracovní soud ve Frankfurtu. K finální dohodě ještě nedošlo, součástí včerejšího kompromisu je ale slib urychleného ukončení jednání.

Odbory požadují zvýšení měsíčního příjmu zaměstnanců minimálně o 650 eur (přes 15.000 Kč), respektive o 12 procent v případě vyšších platových skupin. Německé dráhy Deutsche Bahn (DB) místo toho navrhly postupné zvýšení mezd od března 2024, a to o deset procent u nižších a středních příjmů a o osm procent u vyšších platových skupin. Deutsche Bahn zatím nabízí zaměstnancům zvýšení mezd o zhruba desetinu.

Tagy Deutsche Bahn EVG stávka
3 komentáře