Třetí rok ve ztrátě. Boeing táhly do mínusu dreamlinery, obnovení jejich dodávek v nedohlednu

Výroba Boeingu 787 v North Charlestonu. Foto: BoeingVýroba Boeingu 787 v North Charlestonu. Foto: Boeing

Ztráta zastavené produkce dreamlinerů dosáhla loni 5,5 miliardy dolarů.

Boeingu se loni podařilo zřejmě definitivně vyřešit velký problém s letadly 737 MAX, očekávaný návrat do zisku ale stejně nenastal. Hospodaření firmy stáhla loni do ztráty jiná letadla: model 787 Dreamliner.

Kvůli problémům s kvalitou výroby je jejich dodávka zákazníkům přerušena už téměř patnáct měsíců a zatím stále není jasné, kdy se výroba obnoví. Kvůli kompenzacím za zpoždění dodávek odepsal Boeing v posledním čtvrtletí 3,5 miliardy dolarů a hospodaření firmy spadlo do další celoroční ztráty. Potřetí za celý kalendářní rok v řadě. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků.

Podle šéfa Boeingu Davida Calhouna byl loňský rok ve znamení překonávání překážek, především díky návratu 737 MAX do provozu a obnovení výroby. Firma ve čtvrtém čtvrtletí vykázala po dlouhé době kladné cash flow. V případě 787 volí šéf Boeingu ve zprávě k výsledkům diplomatický tón. „Usilovnou snahou se pokoušíme zajistit, aby každé letadlo odpovídalo přesné specifikaci. I když to krátkodobě ovlivní naše hospodářské výsledky, jde o správný přístup z dlouhodobého pohledu,“ uvedl Calhoun. Za celý rok produkce dreamlinerů vyprodukovala ztrátu 5,5 miliardy dolarů. Jde o dvakrát větší náklady než firma původně uváděla.

Boeingu zakázal dodávku dalších letadel 787 americký úřad civilního letectví FAA poté, co přišel na velká pochybení v kvalitě a organizaci výroby. Poslední nový dreamliner vyrobil v květnu, samotné dodávky stojí už patnáct měsíců.

Za celý loňský rok prodělal Boeing 4,29 miliardy dolarů. Oproti roku 2020 jde o výrazné zlepšení, tehdy prodělal téměř 12 miliard dolarů.

Tagy boeing Boeing 787 Dreamliner
7 komentářů